INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 5 – 2010

 

 

Jonny fra Dønna
Månedens intervjuobjekt har klart det mange mener er umulig i dag; å bli fiskebåtreder uten å være født til det. Han er utdan­net agronom og ekspert på landbruksmaksiner. Likevel har fiskebåtrederne kjørt han til topps både i Sildelaget og Norges Fiskarlag. Jonny Berfjord er et navn det er all grunn til å merke seg.


Marine Harvest størst
Marine Harvest er størst i verden, og følgelig også størst i Norge. Vi har som vanlig listen over de 60 største oppdrettssels­kapene i 2009.


10 på kafe
Vi gikk på kafe for å finne ut hva folk i Oslo vet om fisk og havbruk. Det var mye rart å høre. Mye morsomt også, men egentlig mest trist og tragisk.Tett på Finn
NHO er historie, men hverdagen er like hektisk. Ved siden av mye annet er Finn Bergesen jr. styreleder i et oppdrettsselskap og mener Fiskarlaget bør bli en del av NHO.


  Les også  

Kulde og frost
Øystein Sandøy har skiftet fryseanlegg. Han er ikke imponert over utvalget av kuldemedium; freon, ammoniakk og CO2. Øystein kaster hansken; nå må forskerne på banen og gi oss noe bedre!

Om klippfisk og konjunkturer
Finanskrisen kåret vinnere og tapere. I fiskerinæringen var det klippfisken som vant; helt suverent. Kan klippfisken være immun mot konjunktursvingninger, spør Kolbjørn Giskeødegård.

Klimaspor av sjømat
Norsk sjømat er et klimavennlig alternativ til landbruksprodukt­er. SINTEF Fiskeri og havbruk har tallene som viser hva du bør spise om du er opptatt av klimagasser og CO2-utslipp.

Fisk på drakta
Det lokale idrettslaget står alltid høyt på lista. Barnehagen og skolekorpset også. Vi har snust litt rundt i sponsor-Norge og sjekket hva fiskeri- og havbruksnæringen bruker sine sponsorkron­er på. Flest bruker kanskje Aker Biomarine ASA. Det koster å ha Northug og Bjørndalen med på laget!

Den nakne filetmaskinen
Det kan gå 20 år mellom hver gang. Klart vi dro til Eggesbønes og lakseslakteriet til Marine Harvest for å sjekke ut den nye filet­maskinen til Baader.

En ny æra?
Det ser lovende ut. Tobisen er tilbake, og forhåpentligvis har vi fått på plass et reguleringsopplegg som fungerer. Men Harald Østensjø tar ikke seieren på forskudd.

Ingen penger «sørfra»
På Island har småstedene langs kysten stort sett måtte klare seg selv. Det tror Petur Bjarnason har vært fornuftig. Fra det øyeblikk et samfunn gjør seg avhengig av offentlig støtte, start­er nemlig forfallet.

Kontrastenes verden
— Jeg har tatt feil, innrømmer Erik Hempel. Småskala-prosjekter snur ikke opp ned på eksportstatistikkene, men kan likevel ha stor betydning for nærmiljøet. Hempel har vært i Indonesia.

I begynnelsen var rogna!
Månedens utgave av FoU er viet rogn. Vi tar for oss hemmeligheter både om livets utvikling og om stoffer som kan løfte helsen til fisk og mennesker.