INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 5 – 2011

 

 

Vekstlysten systemkritiker
Han er både agronom og siviløkonom. De siste 10 årene har han brukt på å gjøre Egersund Fisk til et milliardforetak, og til en av de største aktørene i pelagisk sektor. Månedens intervjuobjekt vet hva han vil, og nøler sjelden med å si det. I Sildelaget er det ingen som applauderer når Egil Magne Haugstad går ned fra talerstolen.


Fisk er også mat
Hvorfor gidder folk å være bønder, gitt at Bondelagets beskri­velse av hverdagen stemmer? Og hvorfor i alle dager forsvarer de det bestående?


Størst igjen
De største holder stillingen, og aller størst er Marine Harvest. Vi har som vanlig listen over Norges 60 største oppdrettsselskaper.Sushi-bølgen
Dagligvarehandelen økte salget av sushi med 120 prosent i første kvartal. Mye skyldes laksen. Kan resten av næringen få en dytt?


  Les også  

Skolebenk for broilere
Ap bruker Fiskeri- og kystdepartementet som skolebenk for fremad­stormende partibroilere. Det er rett og slett uforskammet overfor næringens utøvere.

Trekløver fra Austevoll

Helge Møgster, Helge Singelstad og Arne Møgster topper listen over de i fiskeri- og havbruksnæringen med flest styreverv.

Nå tar vi Tyrkia
Tyrkia har sterk økonomisk vekst og slipper norsk fisk tollfritt inn i landet. Det er et marked vi bør satse mer på, mener Rolf Almklov. Han leder Innovasjon Norges kontor i Istanbul.

Overkapasiteten må bort
Det er blitt færre selskaper. Men antall fabrikker er omtrent som før. Utfordringen fremover er å nedlegge fabrikker. Helge Skuseth tar for seg konkurransesituasjonen og lønnsomheten i den pelagis­ke konsumindustrien.

Gud ler av alle planer
Naturen lar seg ikke styre, konstaterer Harald Østensjø. Derfor vil han at havforskerne skal følge ressursutviklingen tettere gjennom året, og være åpne for å revurdere kvotene under fiskese­songene.

Aperitif foran kommunevalget
Også ved kommunevalg er det viktig hva partiene mener i fiskeri- og havbrukspolitikken. Vi har utfordret partienes fiskeripolitiske talsmenn.

Et kvotesystem for fall
Fiskebåtredernes arrogante oppførsel slår nå tilbake på dem selv, mener Petur Bjarnason. Det nye kvotesystemet på Island innebærer både at rederne må betale for kvotene og at de blir tidsbegrenset.

Makrell i tomat
Stabburet viser vei. De har gitt makrellen mange nye smaker, og mangedoblet kiloprisen. Kort og godt genialt, skriver Erik Hempel.

Dansk alt sammen?
Hans Morten Sundnes har vært på skipsdåp i Fosnavåg. ”Christina E” er en flott båt, men mye er fra utlandet.

Til Kamtsjatka med fryselinje
Optimar har utviklet en fryselinje for sockeye-laks som kan ta unna 500 tonn i døgnet. Den skal sendes halve jorda rundt.