INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 5 – 2016

 

 


Med sølv i lasten!
Han leder verdens største brønnbåtselskap. Det heter selvfølgelig Sølvtrans. Flåten består av 19 fartøyer med i alt 28.000 kubik­kmeter lasterom. Fire nye er under bygging. Målet er ikke å være størst, men best. — Er man best blir man fort størst også, sier Roger Halsebakk.


Ingen over, ingen ved siden
Marine Harvest ASA rykker ifra. Ingen er i nærheten av å utfordre verdens største oppdrettsselskap. Vi har listen over de 50 største i Norge i 2015.

 

134 kvinnelige leder
Menn i lange baner; av og til en kvinne. Heldigvis blir det flere av dem. Antall kvinnelige ledere i sjømatbedrifter øker jevnt og trutt. I øyeblikket er det 134.
  Les også  

Lusa overordnet alt!
Et lite krepsdyr overskygger alt. At verden trenger mat og at oppdrettslaks er vennlig mot klima, betyr ingen ting, skriver Geir Ove Ystmark. Myndighetene har bare blikket på lakselusa.

20 fiskereide anlegg
Mens fiskeindustrien ikke får eie fiskebåter, kan fiskerne fritt etablere anlegg på land. De står ikke akkurat i kø for å gjøre det!

Statens schizofreni!
Rømmer det fisk fra merdene er det et stort miljøproblem. Slipper staten ut smolt er det greit. Staten er som regel temmelig overbærende med staten, konstaterer Lars Selmer Alsaker.

Ferdigsnakka med Ann-Kristin Kvalsvik
Uten ferger stopper kyst-Norge. Ann-Kristin Kvalsvik har vurdert å stenge Johan Kvalsvik AS. Etter over hundre års drift ville det vært en dramatisk beslutning.

Spania nummer seks
I serien over viktige sjømatmarkeder er vi kommet til ferielandet Spania. I 2015 solgte vi sjømat for 3.265 millioner kroner til de nesten 47 millioner spanjolene på den iberiske halvøy.

Slett ikke noe supperåd
Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd har to møter i året og diskuterer spørsmål av økonomisk og omsetningsmessig betydning for salgslagene.

Få om fiskebeinet
Holberg Triton kom i fjor. Nå kommer Broodstock Capital. Ellers er investeringsfond rettet mot sjømat sjelden vare.


Zahl og Kjerringøy
På slutten av 1800-tallet var Erasmus Zahl en av de mektigste nord-norske nessekongene — om ikke den mektigste. Og så var han selvsagt rollemodell for Knut Hamsun.

Vesteraalens på farta!
Fiskebollene har dominert til nå. Til vinteren starter Vesteraalens også filetproduksjon. Hele fisken skal utnyttes.