nf6 - 01_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2001

Ifjor eksporterte Norge oppdrettsfisk for 13 milliarder kr. Vi har listen over Norges største oppdrettsselskaper.
(Utsendelse mandag 9. juli)

 


MÅNEDENS INTERVJU


Fiskerisjef for 10 milliarder
— Om fem år skal jeg lede en fiskeridivisjon som er dobbelt så stor som i dag, sier månedens intervjuobjekt, og slår tonen an fra start. Fiskeri og havbruk er svært interessante bransjer for landets største bank. Møt Kjell Stangeland, fiskerikandidaten fra Austevoll som holder styr på 10 milliarder fiskerikroner.


UNDER LUPEN

K. Strømmen under lupen
Sven-Jørgen Strømmen leder K. Strømmen Lakseoppdrett AS i Rugsund. Det er en bunnsolid bedrift som i år får sitt beste resultat noen gang.


  Les også  

Duellen
Sivertsen mot Bastesen!
Fiskeoppdretternes Tarald Sivertsen møtte denne gang stortingsmannen Steinar Bastesen til dyst. Hvordan duellen endte, finner du ut ved å trykke på den blå overskriften. Prøv deg selv – dersom poengene tikker inn, må du ringe oss.
Test deg selv, trykk på overskriften til dette avsnittet og finn spørsmålene. 5 poeg bør du klare!

De store blir større
Trenden er udiskutabel. De store blir stadig større. Vi har listen over Norges 75 største oppdrettsselskaper i 2000.

 

Fiskeskipper fra Senterpartiet
Oddmund Myklebust var Senterpartiets første Fiskeriminister. Han ba om avløsning allerede etter et par måneder, men fikk det ikke.

 

Kompliserte regler for preferansetoll
I «Norsk Fiskerinæring « nr. 4/2001 skrev advokat Øystein Flagstad en artikkel om preferansetoll ved eksport av fisk til EU. At dette ikke er et lett tema, kommer tydelig frem av brevet vi har fått fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Men siste ord er neppe sagt.

 

Sommertanker
Knut Arne Høyvik har gitt seg forfatterskapet i vold, og serverer ferske sommertanker både fra sjarken og fabrikkdekket. Havforskerne slipper selvsagt heller ikke unna.

 

Torskekvoten må halveres
1997-årsklassen er nedjustert med 17 prosent og 2000-årsklassen med nesten 40. Dertil er antall 7 år og eldre fisk nedjustert med nesten 30 prosent. På toppen kommer et nytt beregningsprinsipp som innebærer 20 prosent reduksjon av gytebestanden i 2002 og 2003. Resultatet er at havforskerne vil mer enn halvere TAC-en for norsk-arktisk torsk til neste år.

 

Finnes det en fremtid for filét?
Frossenfilét-industrien sliter i motvind. Vi har spurt industrilederne om hvorfor.

 

Fiskeværet som forsvant
En gang var Tromsø et av Norges største fiskevær. I dag er byen et eneste stort frysehotell.

 

Norsk oppdrett på utstilling
Erik Hempel gleder seg til Aqua-Nor, som bidrar til å befeste det feilaktige inntrykk at Norge er en av verdens største havbruksnasjoner. For det er vi nemlig ikke.

 

Hvor biter linefiskerne på?
Tre selskaper sloss om autolinefiskernes gunst — O. Mustad & Søn, Best Fishing Gear og Sjåstad Industrier. De har litt ulike strategier.

 

Norfund søker fiskeripartnere
Investeringsselskapet Norfund forvalter en kapitalbase på 1,1 milliarder kroner, og satser gjerne på fisk i utlandet.

 

Hva skjer på Landsmøtet i oktober
Tromsfiskerne ga blaffen i Ressursfordelingsutvalget og kjører sitt eget løp. Vi har snakket med samtlige formenn i fylkeslagene for å lodde stemningen foran høstens skjebnemøte i Norges Fiskarlag.

 

Atle Eides deja vu 10 år etter
I serien «Hvor ble det av dem?» har turen kommet til Atle Eide — han som gjorde Hydro Seafood til verdens største oppdrettsselskap. I dag er han konsernsjef i Kverneland.

 

Modernisering av omsetningssystemet?
Torbjørn Lorentsen har skrevet en interessant artikkel om bruk av langsiktige kontrakter i førstehåndsomsetningen. Han er ikke i tvil om at det er verdt å prøve. 


Tilbake til hovedmeny