nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2004

Reidar Nilsen vrs
Svein Ludvigsen

(Utsendelse onsdag 14. juli)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 

 


Svein Ludvigsen vrs. Reidar Nilsen
«Aldri har forholdet mellom fiskeriministeren og Norges Fiskarlag vært dårligere enn i dag», skrev «Fiskaren» nylig på lederplass. Javel tenkte vi, og inviterte Ludvigsen og Nilsen til duell i våre spalter. Hvem som vant? Det kan du selv finne ut ved å lese fra side 24. Det ble ingen blodig duell. Begge gikk etter ballen!34 milliarder i overfiske
Siden 1990 er det fisket for 34 milliarder kroner mer enn for­skerne har anbefalt. Takk og pris! Hvordan hadde situasjonen vært uten overfisket?

 

Som skapt for en skuff
Forutsigbart, kontroversielt og politisk dødt. Det er dessverre vår umiddelbare kommentar til Grønnevet-utvalgets rapport.


 

 

Motgang og optimisme!
Fiskeriene på Færøyene sliter. Fortjenesten daler og gjelden øker pr. hode. Vi har besøkt det lille øysamfunnet midt i Atlanterha­vet.  Les også  

Duellen
Hanssen vrs Berge
Aslak Berge vet mye, og hadde små rettelser eller oppdateringer på flere av fasitsvarene. Samtidig er duellen en slags tikamp der man må ha en merkelig bredde i quiz-hodet for å nå helt opp.Hvordan det gikk mellom han og Berit A. Hanssen kan du som vanlig trykke på overskriften for å finne ut.


Motgang og optimisme!
Fiskeriene på Færøyene sliter. Fortjenesten daler og gjelden øker pr. hode. Vi har besøkt det lille øysamfunnet midt i Atlanterha­vet.

Spanskesyken!
Øystein Sandøy har fått spanskesyken. Han er møkk lei spanjoler som oppfører seg som om havet er deres.

Fisk trenger et stort fellesskap
Mens kjøttdiskene løper fra vegg til vegg, har fisken et lite hjørne for seg selv. Derfor har fiskerinæringen mye å lære av bøndene, mener Ola Thomas Morin.

Kravstor fiskeriaktør
Four Seasons Venture kjøpte SND Invest. Med på kjøpet fulgte en håndfull fiskeribedrifter. Vi besøkte ventureselskapet for å høre hvordan det går med fiskerisatsingen.

Gjør klar til mer skatt
Fiskeriministeren vil melke ressursrenten. Den kan utgjøre så mye som 5 milliarder kroner i de norske fiskeriene. Men i praksis er det neppe mulig å hente ut mer en halvparten.

Er fiskedager svaret?
Ja, hvis man ønsker et system uten juksemakere og med stor opp­slutning blant fiskerne. Nei, hvis man er redd for skjult kapasi­tetsoppbygging i flåten.

Verdsetting av fiskeriselskaper
Helge Moen i First Securities er kanskje Norges dyktigste fiske­rianalytiker. Hvis du lurer på hvordan han går frem når han skal vedivurdere fiskeriselskaper, bør du lese artikkelen fra side 86.

Vil gjerne ha torsk fra Norge
KPMG har foretatt en verdikjedeanalyse av torsk i Storbritannia. Behovet for import øker og britene vil gjerne ha torsk fra Norge, som de mener har høy kvalitet.

Marine Harvest eksporterer mest
For første gang har vi forsøkt å lage en liste over Norges største lakse-eksportører. Den viser at Marine Harvest og Lerøy Seafood Group kniver hardt om å være størst. Vi har Nutreco-selskapet en knivsodd foran, med en eksport på 70.000 tonn laks i 2003.

Nei TAC
Hans Morten Sundnes reiste til Torshavn for å tenke nytt. Han kom hjem med hodet fullt av tankene til Jesper Raakjær Nilsen, som tror havforskernes TAC-er er modne for skraphaugen.

Utfordrer saltskuffen
Øystein Larsen er en lokal Petter Smart. Han har utviklet en maskin som sparer mange vonde rygger for drittjobben med å spa salt i saltfiskproduksjonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny