nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2005

Da musa
bøyde nakken,
elefanten kjøpte
Pan Fish og
Atle tok rotta
på Lisbeth!

(Utsendelse mandag 18.juli)

 


Munnrapp entusiast og FoU-pådriver
Han er en stayer. Om to år kan han feire 20-årsjubileum som en av Norges mest profilerte oppdrettere. Han har vært med på de fleste opp- og nedturene i bransjen, og er fortsatt hovedaksjonær i Hydrotech Gruppen. 2005 kan bli et pangår. Møt Leif Inge Karlsen, engasjert gründer som alltid kommer ti minutter for seint til avtaler.

 


 

Ny opptur — nytt plask?
Fiskeaksjer er i skuddet. Mye minner om boomen for fem år siden, men alt er ikke som før, verken i næringen eller på Børsen. Noen har lært.


 

Ikke skapt for stim
Det skar seg igjen. Pelagisk konsumindustri er ikke skapt til å svømme i stim. Gunnar Domstein konstaterer at toget er gått og at det er lenge til neste.

Tur-retur Italia
Tørrfisktorsken i Lofoten vet sin skjebne. Den skal bli italien-er. Vi har sett nærmere på denne handelen, som skriver sine aner århundrer tilbake.  Les også  

Duellen
Sveen vrs. Rødseth

Eli Tvedt Sveen
møtte denne gangen Geir Inge Rødseth fra Harøysund i Romsdal. Hvordan det gikk kan du som vanlig trykke på overskriften for å finne ut.


Bøndene sto bak
Det oppsiktsvekkende er ikke at Norge bøyde nakken. Det oppsiktsvekkende er at noen ynkelig få skotske og irske oppdrettere nedkjempet foredlingsindustrien i EU med tusenvis av arbeidsplasser. Det må ha stått sterkere krefter bak. Ingen skal få oss til å tro at bøndene i EU forholdt seg passive i laksestriden. Og budskapet nådde frem!

Noen må ha snakket sammen
Mandag 6. juni ble mye usikkerhet fjernet rundt oppdrettslaksens markedsadgang til EU. Det visste bare styret i FHL Havbruk. Dagen etter kjøpte John Fredriksen 48 prosent av aksjene i Pan Fish. Ingen skal fortelle oss at det var tilfeldig.

In the summertime
Det er sol og det er sommer. Øystein Sandøy minnes lange feriedager i Måløy med skraping og puss av smekre fiskebåtskrog. Gamlingene holdt nøye oppsikt. Det nyttet ikke å gjøre dårlig arbeid.

Alle satser på Fiskarlaget
Knut Arne Høyvik, Hallstein Rasmussen og Steinar Bastesen er hjertens enige. Etableringen av Norges Fiskarlag i 1926 er en av de ti viktigste hendelsene i norsk fiskerinæring siden1905.

Lakseindustrien i EU
Mangfoldet er stort og laksen den eneste fellesnevneren. Noen filéterer, de fleste røyker. Flere av de største er eid fra Island og Norge. Vi har sett nærmere på lakseindustrien i EU.

Den nye nessekongen
Pål Christensen legger siste hånd på verket om Norges Fiskarlag. Samtidig flytter han til Vesterålen for å overta som museumsdirektør for Museum Nord.

Tradisjonsfisk blir lagt merke til
Boknafisk, hjellosing, gullsild og ryfylkeansjos. Findus-faktoren er lav. Under Tørrfiskfestivalen i Bergen arrangerte Norsk Tradisjonsfisk sin første landskonferanse.

Cflow er i flytsonen
I månedsskifte oktober/november åpner Møgster-konsernet en av verdens største pelagiske konsumanlegg i Chile. Anlegget kan svelge unna 1.500 tonn fisk pr. døgn. Cflow i Langevåg har levert mye av utstyret.

Vannjetstrålende fra Skaginn
Islandske Skaginn lanserer nå en maskin som filéterer fisken ved hjelp av vannstråler. Det nye er ikke vannet, men nedkjølingsteknologien som gir bedre kvalitet og høyere utbytte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny