INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2006

Sjefen på Nordnes
Mange av forgjengerne var superkjendiser. Månedens intervjuobjekt er orlogskaptein og tidligere sykehusdirektør. Det siste er ikke bortkastet om man skal lede verdens dyktigste havforskere. Forskermiljøet og den kritiske tankegangen er nokså lik i helse og havforskning. Vi har møtt Tore Nepstad. 

Hva kan gå galt?
Dessverre, det meste! Mye smolt, mye laks og folk som kjenner seg mette er den sikreste resepten på prisfall. Før eller senere kommer det.

Fyrtårnet i Sandviken
I 2009 flytter Norges Fiskerimuseum fra Bontelabo til flotte sjøhus i Sandviken. - Vi skal firedoble besøkstallet, sier Anders Haaland.


Slo pjaltene sammen
Refa Frøystad Group AS har vært full klaff. I dag er selskapet med ett unntak totalleverandør av fiskevegn i Norge.  Les også  

Duellen
Algrøy vrs. Skogholt

Sist ble det uavgjort. Det betyr omkamp. I Duellen er som kjent ingen like gode. En er best. ( - Hans Inge Algrøy vant og gikk videre. )

Av vår post
Lena Amalie Hamnes i "Kysten til Kamp" mener "Norsk Fiskerinæring" bør korrigere kursen. Dessuten vil hun gjerne overta jobben etter Arill Riise!

Kvinner søkes
Selvsagt er kvinner underrepresentert i fiskeriene, og det er beklagelig. Men la tiden og dynamikken arbeide. Kvotering og tvangsoppløsning av selskaper har Øystein Sandøy ingen tro på.

All fokus på fisk
Simrad samler trådene. Heretter skal det kun dreie seg om sonarer, ekkolodd og trålinstrumentering til fiskeflåten.

Folkevalgt og meningsberettiget
Roger B. Silden er en av dem Helga Pedersen skal lytte mer til. Men det spørs om alt det ordføreren i Vågsøy sier faller i like god jord i Grubbegata 1.

Lys i husan
Harald Østensjø, daglig leder i Sør-Norges Trålerlag, er ny skribent i "Norsk Fiskerinæring". Om fiskeriministeren ønsker "lys i husan" må hun kjøre strukturprosessen videre, råder Østensjø.

Kritisk blikk på havforskningen
- Vi har kanskje verdens beste havforskere, men det sier mer om nivået ellers i verden enn om evnen til å gi presise bestandsan-slag, sier vår seniorredaktør. Ingen har fulgt havforskningen tettere de siste 40 årene.

Tungrodd, men nødvendig
Arbeidet i FAO er kanskje tungrodd og preget av kompromisser. Men ingen organisasjon har større kompetanse i fiskerispørsmål. Derfor er det viktig at Norge og Island tar ansvar når FAO diskuterer fiskerisaker, mener Petur Bjarnason.

Vellykket "Forsøg"
M/S "Forsøg" var kanskje Norges første fiskebåt som ble bygget for bruk av fremdriftsmotor. Eierne kom fra Nordre Bjørnsund, og i august står en modell av båten utstilt på vår stand på Nor-Fishing.

En vanskeligere verden!
Alle snakker om behovet for å liberalisere handelen med fisk. Men hva gjør EU og USA? Jo - innfører nye krav, mer papirarbeid og flere regler. Proteksjonismen har sin høyborg blant dem som snakker høyest om å bedre vilkårene for handel, mener Erik Hempel.

Fisk og Forskning
Settefisk, spøkelsesgarn og Rubin-sløying i Mehamn. Suksesshistorien er lysstyring og bedriften Egersund Trål.