INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2007

Gigant med vekstambisjoner
Atle Eide er litt som Napoleon. Han er størst når han sitter. Napoleon gikk over Alpene. Månedens intervjuobjekt har reist over alle verdenshav. Marine Harvest er verdens desidert største havbruksselskap, med over 9.000 ansatte i 20 land. Nå skal Atle Eide gjøre selskapet mye, mye større.


Ingen over, ingen ved siden!
Japan har verdens tre største fiskeriselskaper. Norge slår også godt fra seg med Marine Harvest, Cermaq og Lerøy Seafood.

Tvilsom strategi
Å kjøpe fiskebåter kan være en kostbar strategi. John R. Isaksen har nemlig tatt doktorgraden på at det ikke er noen sammenheng mellom vertikal integrering og lønnsomhet.   
             


Godt som gull
"Fisk og Forskning" har fokus på Nofima. Vi har snakket med Geir Andreassen og besøkt Aker BioMarine, der krill er omtrent like godt som gull.


  Les også  

Duellen
Nakken vrs. Hamnes
Sist var Duellen en ren vest-norsk affære. Denne gang møtes nord og sør. Som frontfigur i "Kysten til Kamp" er Lena Amalie Hamnes vant til å slå ifra seg.

Penger og vafler
Bitre arveoppgjør har ødelagt mange familier. Løsningene finner man ikke i rettsalene. Øystein Sandøy sverger til samling rundt kjøkkenbordet hjemme hos mor og far, gjerne med kaffe og vafler attåt.

Nye regjering - uforandret fiskeripolitikk
Island har fått ny regjering, men fiskeripolitikken fortsetter som før, tror Petur Bjarnason. Det som bekymrer vår islandske skribent i øyeblikket er neste års torskekvote. Han tipper den blir et sted mellom 150.000 og 160.000 tonn.

Ingen eiendomsrett over fisken
Inge Halstensen fikk ikke det svaret han hadde håpet på. Jussprofessor Olav Kolstad avviser at fiskerne eier fisken i havet. Men mange har krav på erstatning etter at "evigvarende" strukturkvoter ble tidsbegrenset.

250 millioner på lovende fisk
James Stove Lorentzen er tilbake. Nå skal den tidligere Stolt Sea Farm-sjefen doble 250 millioner kroner på sju år gjennom investeringer i fiskeri- og havbruksnæringen. NRP Seafood så dagens lys i mai. Kanskje går fondet inn som medeier i et selskap nær deg.

Det står på investorene - som alltid!
Sjette episode i reality-serie om fjelltorsken i Stjørdal ender som alle de andre. Rolf Selset har ikke mistet motet og skal i møte med potensielle investorer.

En konfliktfylt historie
Det meste er blitt bedre, men fortsatt må Harald Østensjø bruke mye av sin arbeidstid på å ordne opp i konflikter mellom fisk og olje. Særlig seismikkfartøyene er en kime til mye irritasjon.

Fra mygg til lus
Dambasert karpeoppdrett i middelalderen hadde flere felles trekk med moderne laksebasert akvakultur. Mange ble rike, noen fikk smake, mens lokalbefolkningen og annen fisk slet med mygg.

Oppdrett i Afrika
Også i år tar Erik Hempel turen til Aqua-Nor. Afrika er nemlig mulighetenes kontinent når det gjelder fiskeoppdrett, og Hempel tror norske bedrifter kan ha mye å tilføre.