INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2008

Fisker, oppdretter og turistsjef!
Månedens intervjuobjekt bærer mange hatter. Skjønt «turistsjef» er kanskje å dra det vel langt for en styreleder i Foldvik Bryggeferie. Men fisker og oppdretter er udiskutabelt. Sammen med broren Tore tipper vi at Geir Lundberg har gjort skattesjefen i Grantangen til en glad mann.

   

Gigant på fiskemel
Vi har besøkt Peru, verdens nest største fiskerinasjon. Ingen produserer mer fiskemel. Råstoffet er ansjoveta og fisket er olympisk.

 

Kan et tilsyn vise hensyn?
Mattilsynet er i fokus som aldri før. I fiskerikretser er statusen frynset, for å si det forsiktig. Vi har lagt Tilsynet under lupen.

Synergi alle veier
Domstein Enghav og Naustvik har fusjonert. Jan Dahl skal lede den største leverandøren av fisk til det norske folk.

  Les også  

Duellen
Misund vrs.
Nilsen
Duellen er et rent vestnorsk oppgjør, dvs. Bergen mot Ålesund. Ole Arve Misund har feid all motstand til side. Tar han også knekken på Surofi-sjef Sveinung Flem? Hvordan kampen endte kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Priser alle veier
Vi nærmer oss fiskerimessa i Trondheim. Det betyr prisfest. nf’s blå har sett nærmere på alle prisene som utdeles i næringen. Ikke rart det er 23.400 oppslag når vi googler på «Årets pris».

Nesten ingen som klager!
I Norge raser kvalitetsdebatten. Av og til skulle man tro at all fisken er for dårlig. Men kundene i utlandet er strålende fornøyd. Reklamasjoner utgjør bare noen få promiller av den totale eksportverdien.

Ringnot delt i to
48 prosent vil strukturere mer, 52 prosent mener maks-grensen for antall basistonn er høy nok. Temperaturen er som under EU-debatten i 1994. Spørsmålet splitter næringen i to.

FHL inn i Råfisklaget?
På sikt må fiskesalgslagene skaffe seg alliansepartnere, mener Bjørn Hersoug. Hvis ikke risikerer de å miste legitimitet. Han utelukker ikke at fiskeindustrien kan komme med på eiersiden.

Hvorfor delta på Nor-Fishing?
Harald Østensjø er ikke i tvil om at næringen trenger fiskerimessa i Trondheim. Men hotellkapasiteten og messeområdet holder ikke mål. Det er arrangørens hovedutfordringer.

Donna Bacalao
Urpremieren er 28. august. Da står Kristiansund på hodet for det produktet som mer enn noe har plassert byen på kartet. Verdens første opera til bacalaoens ære skjer for ordens skyld på Vi
kaneset i nabokommunen Frei.

Havskogfondet
De rødgrønne har bevilget en haug med milliarder til Regnskogfon­det. Det er vel og bra, skriver Erik Hempel, men hva med å etablere et «Havskogfond» som kan ta vare på rasert havbunn? Han inviterer Jens Stoltenberg i Nor-Fishing for å diskutere saken.

Hval til glede og besvær
Hvalfangere og hvaltittere er i tottene på hverandre. Petur Bjarnason har løsningen. Havområdene rundt Island må deles i to. Fangsten kan foregå langs vestkysten, tittingen langs nordkysten.