INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6 – 2009

(Utsendelse fred. 14. juli. 2009)

Førstedame i oppdrett
Hun har jobbet et langt liv med legemidler. Nå dreier det seg mest om syk fisk. Månedens intervjuobjekt fikk en knalltøff start, men har likevel klart å holde fokus på det som teller; fiskehelse og miljø. Fortsatt er det en lang vei å gå før Marine Harvest både er størst og best. Men dit skal hun!

   Verdens største på sjømat
Maruha Nichiro er verdens største sjømatselskap etter omsetning, nesten 5 ganger større enn Marine Harvest. Vi har listen over de 20 største. Side 49

 


Orakelet i Kontali Analyse
Da Lars Liabø abdiserte søkte han en arvtaker som elsket tall og åndet for fisk og havbruk. Valgte falt på Ragnar Nystøyl. Han liker dårlig å bli intervjuet.
Bacalao på boks
Den er nasjonalrett i Portugal og festmat i Norge. Vi har lett oss frem til de som produserer gryteklar bacalao i boks og esker. Side 98


  Les også  

Duellen
Nilsen vrs. Benjaminsen
Denne gangen er «Duellen» et oppgjør mellom Tromsø og Bodø, og mellom to karer som en gang solgte fôr i Felleskjøpet.

Om olje og fisk
Øystein Sandøy har holdt foredrag i Bergen om forholdet mellom fisk og olje. Han tror det er plass til begge, men da må også oljeindustrien forholde seg til «føre var»-prinsippet. Og så må endel felt merkes «no admittance».

Eier 40 prosent på Børsen
«Norsk Fiskerinæring» er skeptisk til statlig eierskap i næringslivet. Vi liker dårlig at staten eier 40 prosent av alle aksjer på Oslo Børs, og enda mindre at staten etablerer store investeringsfond som skal kjøpe seg inn i norske bedrifter.

Tilapia og pangasius, så cobia?
Tilapia og pangasius er allerede slitsomme konkurrenter i marke­det for norsk hvitfisk. Nå må vi kanskje lære oss enda ett navn; cobia. Men det vil fortsatt ta litt tid, skriver Erik Hempel.

Foredlingsindustri i prisklemme
Oppdretterne jubler hver gang lakseprisen sniker seg opp mot 40 kroner. De som foredler laks i Norge stønner oppgitt. Vi har snakket med noen av dem som sliter når råvareprisen går i taket.

Drømmen om markedsmakt
Norsk lovgivning hindrer i praksis at norske sjømatselskaper kan skaffe seg markedsmakt både innen rødfisk og hvitfisk. Torben Foss mener museumsvokterne må våkne!

Om økonomi og politikk
Halvveis i 2009 kan vi konstatere at rødfisk og pelagisk går så det suser. Like sikkert er det at 2009 blir et tungt år for alle som driver med hvitfisk. De som vil endre Råfiskloven, har fått mye drahjelp og gode kort på hånda.

Foran et valg
Harald Østensjø har følgende gode råd: Møt opp på alle politiske møter foran valget og still politikerne til veggs med spørsmål som betyr noe for fiskerienes fremtid. Og så stemmer du etter egen overbevisning.

FrP liker offerrollen
Knut Arne Høyvik er også opptatt av høstens Stortingsvalg. Ingen vil spille på lag med Siv Jensen. Den «offerrollen» har gledet FrP mange ganger.

Chipsters på Åland
Vi har besøkt Åland og Finlands neste største fiskeriselskap, Chipsters i Mariehamn. Ifjor omsatte selskapet for ca. 400 millioner kroner.