INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 6/7 – 2016

 

 


En kortvokst, rødhåret hissigpropp
For første gang vet halve Norge hva fiskeriministeren heter. Han kommer fra Skogn, bor på Senja, har temperament som en trykkoker og har vært nestleder i FrP siden 2006. Han er nådeløs ærlig, sta som et esel og tenker politikk døgnet rundt. Per Sandberg vil utgjøre en forskjell i fiskeripolitikken. Det er ikke Venstre og KrF like opptatt av.


Tørrfisknæringen i går, i dag og i morgen
Ubetydelig i den store sammenheng — selve livsgrunnlaget for mange småsamfunn i Lofoten. Klima, nye produkter og markedsutvik­ling er dagens hovedutfordringer.

 

Fiskeflåtens innflytelse og omdømme
En gang var de over 100.000. Nå er det knapt 9.000 fiskere igjen. «Kjøttvekta» er altså ikke som den var — heller ikke den politiske innflytelsen. Men omdømmet er bedre enn noen gang!
  Les også  

Tidenes år i torskesektoren?
Vi lar spørsmålstegnet stå, men utviklingen så langt er fantas­tisk. I første halvår omsatte Råfisklaget fisk fra norske båter for tett på 5,6 milliarder kroner, nesten 30 prosent mer enn i fjor.

Nye regler for landbasert oppdrett
Ved å gjøre det gratis å etablere landbasert fiskeoppdrett har myndighetene åpnet opp for denne produksjonsformen. Med dagens laksepriser — og ikke minst prisnivået på sjøbaserte konsesjoner, tror Ulf Sørdal at oppdrett på land kan bli konkurransedyktig.

Maruha Nichiro fortsatt størst
Vi har som vanlig listen over de 20 største sjømatselskapene i verden. Japanske Maruha Nichiro topper som alltid.

En av mange fiskerihovedsteder
I Båtsfjord liker de å kalle stedet «fiskerihovedstaden». Det var kanskje rett for 30 år siden, men ikke i dag. Vi har lagt Båts fjord under lupen.

Sverige nummer fem
I serien om viktige sjømatmarkeder er vi kommet til Sverige. Laksen er klart størst, men søta brors sans for reker, torsk og sild gjenspeiler seg tydelig i eksportstatistikken.

Insula AS på offensiven
Lerøy får knallhard konkurranse. Gustav Witzøe og Insula har kastet seg på i kampen om å bli den ledende leverandøren av sjømat i Norge og Sverige.

Væpnet med fisk
Norske kommunevåpen speiler opphav, kontinuitet og basale verdier. Her står følgelig fisken og dens verden sterkt. Vi har funnet over 80 kommunevåpen som har noe med fisk å gjøre.Ved en korsvei
Norges Fiskarlag står ved en korsvei. Harald Østensjø er frustrert over manglende handlekraft. Han vil avvikle lokal- og fylkeslagene og etablere tre sterke regionlag.

Nytt Trondheim Spektrum
Arbeidene starter straks Nor-Fishing 2016 stenger dørene, og vil ta ca. to år. Etter planen skal altså de nye hallene stå ferdige til Nor-Fishing 2018.