nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 7 – 2002

Vi har vært i Vesterled.
Og "Fiskerkona" i Fosnavåg
er et flott symbol for
fiskerinæringen på
søre Sunnmøre.
(Utsendelse tirsdag 10. sept)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Fiskerinæringen på Søre Sunnmøre
Folk elsker å gjøre narr av sunnmøringer. Men etter å ha ferget Søre Sunnmøre på kryss og tvers - besøkt redere, oppdrettere og industrifolk, setter morsomhetene seg litt fast i halsen. Tiltakslyst, fantasi og innsatsvilje har skapt et fiskerimiljø sør på Sunnmøre nesten uten sidestykke langs kysten. Det har vi brukt 100 sider på å beskrive i denne utgaven av bladet.Nok er nok!
Stiftelsen Nor-Fishing er blitt en pengemaskin. Det har aldri vært meningen. Likevel økes standleien med 18 prosent til neste messe, og nye millioner ruller inn på en fra før overfylt konto. Etter vår mening er millionoverskuddene i strid med formålet til Stiftelsen. Nå bør kundene reagere!


  Les også  

Duellen
Torben Foss vrs Håkon Grande
Under Nor-Fishing 2002 møttes månedens duellanter ansikt til ansikt. Ingen kom til skade, men på toppen av duellen ble det inngått et veddemål. Taperen i duellen skulle sende vinneren en flaske god vin. Og deltagerne har en klar formening om hva slags vin de kunne tenke seg. «En fiin årgang Chatenuef de Pape» er ønsket til Grande. «En god, iskald Chablis» er motkravet fra Bergen. Ikke rart at det ble jevnt!


Solid som Granit
Granit AS og Knut Grønnevet driver to fabrikkskip, og holder nesten alene liv i det tradisjonsrike fiskerimiljøet på Vartdal. Rederiet er god for nærmere 200 mill. kroner.

Dristig pelagisk satsing
Midt i Fosnavåg leder Roar Aasen Norges nyeste pelagiske konsumanlegg. På tross av stor overkapasitet i bransjen tjente bedriften penger ifjor. I år blir det verre!

Olympic Fiskeri KS
Stig Remøy eier mest i olje, men mener mest om reker. Rekefisket var også starten på det som skulle bli en tung aktør innen offshore.

Grønn edelsten på blått hav
M/S «Smaragd» er et av landets største og mest veldrevne ringnotfartøyer. Selv om aksjekursene stuper på verdens børser, trenger verken Per eller Reidar Smådal å sove dårlig om nettene. I ringnotflåten er det usedvanlig florisante tider.

Oppkjøp, fusjoner og kraftig vekst!
Sandanger AS har opplevd kraftig vekst side 1997/98. Omsetningen og antall ansatte er mangedoblet. Hermetikk- og fiskematprodusenten i Gjerdsvika omsetter i år for rundt 70 millioner kroner.

Flaggskipet i ringnotflåten
Eros AS i Fosnavåg er først og fremst historien om ringnotsnurperen M/S «Eros». Men Eggesbø-familien har også engasjert seg i fabrikkskip og trålere.

Jordnær ringnotreder
Rolf Jarle Ervik er hovedaksjonær, daglig leder og styreformann i familierederiet Herøyhav AS, som driver ringnotsnurperen M/S «Herøyhav». Båten kostet 115 millioner kroner da den var ny i 1999.

Fersk veteran i Fosnavåg
Sunnmørsfisk AS er livsverket til Igesund-familien i Fosnavåg, og har mottatt og foredlet fisk siden 1926. Ifjor overtok Pan Fish aksjemajoriteten i selskapet.

Fiskeri-Norges viktigste bedrift
Arnfinn Karlsen snakker ofte med store bokstaver. Polargodt AS foredler sel og er Norges viktigste fiskeribedrift fordi den kan bidra til økte kvoter på sel, og dermed redusere sjøpattedyrenes konsum av fisk.

Røkt sild for alle penga!
Familien Nærø har røkt sild i 75 år. I dag ledes virksomheten av Jan Nærø, som driver en liten, men lønnsom virksomhet på Nærøya i Herøy.

Skjærer, røyker og graver 5.500 tonn
Regnet i omsetning er Norsk Sjømat AS størst av fiskeribedriftene på Søre Sunnmøre. Ifjor omsatte den Pan Fish-eide bedriften lakseprodukter for over 200 millioner kroner.

 

 

 


Tilbake til hovedmeny