nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 7 – 2003

Denne gangen
har vi besøkt
fiskeindustribedrifter
i Trøndelag.
(Utsendelse mandag 15. september)

 


 


Fiskerifylke på krabbegir
Trøndelag er størst på krabber og sliter tungt med oppdrettslaksen. Dermed ga overskriften seg selv. Denne utgaven av bladet er nesten i sin helhet viet fiskeri- og havbruksnæringen i Trøndelag. Vi har også kåret de ti personene som har betydd mest for fiskeriutviklingen i trøndelags-fylkene. Øverst troner Sivert Grøntvedt.Enslig svale i Osen
Peter Hepsø Rederi AS hadde en gang fire store ringnotsnurpere. Nå er M/S «Rav» enslig svale i reiret. Men for en svale!

Leverandør i gourmet-klassen
Haarberg & Larssen AS i Trondheim har produsert og solgt fisk i Trondheim siden 1930-tallet. Kvalitet og velsmakende produkter har vært ledetråden hele veien.


Bunnsolid i Nærøy
SinkaBerg-Hansen AS er en av Norges beste og mest lønnsomme oppdrettsbedrifter. Lokalt samarbeid har gitt resultater.  Les også  

Duellen
Hansen vrs. Landmark

Dette ble jevnt, og en liten stund lurte vi på om Duellen-redaksjonen måtte belage seg på faste turer til Sommarøy i Troms utover høsten. Bernt Hansen i Bernt Hansens Eftf. AS lever jo av allsidighet og en og annen fisk. Men det er kanskje verre å telle folk enn lodde? Vi synes også det offisielle besøkstallet fra Aqua Nor var overraskende høyt, men det er heller ikke slik at messebesøket svinger like friskt som lakseprisen.
Bernt Hansen kom seg fort etter start og prikket inn poenger både på Hitra og i Fjord-merdene. Her hadde Landmark problemer, men til gjengjeld kan han jo stave navnet på EUs fiskerikommisær både forlangs og baklengs. Det måtte fintelling til for å kåre vinneren, men det er likevel ikke tvil: Vidar Landmark er kunnskapslekenes Martin Schancke - riktignok fra Møre og Bærum og ikke Finnmark og Drøbak. Men han svarte kontant og svingte seg elegant til mål også denne gangen. Hvem er fiskerispørrelekenes Petter Solberg?


Kunsten å være trønder
Tande P er fra Frøya og vet bedre enn de fleste hva som kreves av en ekte trønder. Trøndere er som kinderegg; de består av tre overraskelser - kysttrøndere, bytrøndere og innlandstrøndere. Kysttrønderen er selvsagt den viktigste av de tre!

En hel armada av fiskebåter
Ulsund-rederiet i Rørvik har drevet så mange fiskebåter de siste 60 årene at de fire brødrene knapt har oversikten selv. I dag er M/S «Trønderbas» flaggskipet i rederiet.

Ferskfisk, sild, laks og krabber
Rørvik Fisk AS selger for 100 millioner kroner på årsbasis og er involvert i det meste som kommer fra havet. Ragnvald Pettersen er en av drivkreftene bak det sterke fiskerimiljøet i Ytre Namdal.

Sammen er de dynamitt
Nils Martin Williksen, Halle Sivertsen og Roald Dolmen har skapt Midt-Norsk Havbruk AS i Vikna, og har lykkes med å integrere tradisjonell hvitfisk og oppdrettslaks.

Ny konstellasjon i Flatanger
Nesset Fiskeoppdrett AS har overtatt aksjemajoriteten i Flatanger Aqua, og fronter en oppdrettsgruppering som vil omsette for rundt 70 millioner kroner på årsbasis.

Snadder og Snaskum i Rissa
Navnet alene forteller om fantasi og pågangsmot. Og det må man ha for å overleve i skjellnæringen i Norge. Snadderkongen Magne Hoem har gjort det siden 1980.

Uten FOS-konkurs ingen NRS
Norway Royal Salmon AS i Trondheim er i første rekke verket til Målfrid og Odd Steinsbø. Nå skal nye krefter føre bedriften videre, og forsøke å få til et enda tettere samarbeid mellom bedriftene i gruppen.

Kvesser knivene, øker staben
I SalMar AS har ledelsen all fokus på kjernevirksomheten - oppdrett, slakting og videreforedling. Hovedaksjonær Gustav Witzøe har nemlig klokketro på at det er mulig å foredle laksen på Frøya.

Fører an i krabbefeltet
Sør-Trøndelag er krabbefylke nummer én, og HitraMat & Delikatesse sitter trygt i førersetet. Ifjor tok bedriften imot over halvparten av alle krabber som ble fisket i Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny