INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 7 – 2006

En typisk byråkrat
Månedens intervjuobjekt har snart 30 år på baken i Fiskeridirektoratet. Likevel er han høyt respektert overalt i næringen. Om Peter Gullestad er en typisk byråkrat vil nok mange fiskerifolk ønske at det var flere byråkrater som ham. Om to år må han finne seg en ny jobbFilet i motvind
Vi har tatt pulsen på norsk filetindustri av hvitfisk. Den er ikke hva den en gang var. Ikke tjener filetbedriftene penger heller.

Struktur til besvær
Strukturutvalget har sagt sitt. Som ventet spriker rådene i alle retninger. Hva sier medlemmene selv om den jobben de har gjort?


Suksessen Mar-Eco I
«Fisk og Forskning» har vi sett nærmere på Mar-Eco. Det betyr blant annet festlige skapninger som denne.  Les også  

Duellen
Algrøy vrs. Ulriksen

Sist slo Hans Inge Algrøy ut Pål Julius Skogholt. Denne gangen har han fått Vidar Ulriksen å prøve seg på. Hvordan det gikk kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Slå fiskerimessene sammen
Nor-Fishing 2006 ble ingen suksess. Kanskje begynner tiden å renne ut for to messer i Trondheim. nfs’ blå mener at Nor-Fishing og Aqua-Nor bør slås sammen fra 2009. Strukturutviklingen i fiskeri- og havbruksnæringen tilsier jo ikke at besøkstallet vi øke i årene som kommer.

«Fiskaren» sluker «Fiskeribladet»?
«Fiskeribladet» sliter tungt økonomisk, og «Fiskaren» går heller ikke så det suser. Derfor er det ingen dristig påstand at vi bare vil ha én fiskeriavis om noen år. Da gir svaret seg selv. «Fiskaren», med pengemaskinen Norges Handels- og Sjøfartstidende i ryggen, sluker «Fiskeribladet».

Stor, større, størst
Alle fiskere har en iboende trang til å bygge eller kjøpe stadig større båter. En årsak er det grunnleggende behovet for trygghet. Kravet om økt lønnsomhet og effektivitet er også en viktig drivkraft, skriver Øystein Sandøy.

Verdens rekenæring
Petur Bjarnason skriver om en næring som er svært viktig på verdensbasis, men som sliter tungt i Norge og på Island. I øyeblikket er det bare én rekebåt som driver ved Island. Veien ut av uføret er økt markedsføring, mener vår faste skribent.

Havforskerne kjører solo
Da inviterer til samarbeid, men gjør akkurat som de vil. Havforskerne gjentar usannheter om tobisen så mange ganger at folk til slutt tror det er sant. Harald Østensjø serverer knallhard kritikk av Havforskningsinstituttet i Bergen.

Crabstickens røtter
Hans Morten Sundnes har vært i Japan og studert surimiens røtter. Den går nesten tusen år tilbake i tid. I vesten har vi fått sansen for dette spesielle produkter. Japanerne selv vender seg paradoksalt nok mot oss.

Skutt gullfuglen med kunstige rev
De ser puslete ut på land, men etter noen år på havbunnen blir de eldoradoer for fisk og andre sjødyr. Nå vil steinrike oljesjeiker i Dubai også kjøpe. Erik Hempel tror kunstige rev kan gjør Sverre Meisingset til en rik mann.