INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 7 – 2009

(Utsendelse mand. 7. sept. 2009)

Fra reker til laks og taskekrabbe
På 80-tallet var hun en av Nord-Norges mest profilerte kvinnelige næringslivsledere. Så ble det stille. Nå er hun tilbake som styremedlem i NSL og som en av dem som gjør mest for å promotere taskekrabbe. Vi har møtt Bodil Borchgrevink-Richardsen i handel­shuset Bjarne Johnsen AS.

   Fiskerikommunen Flora
Vi trodde Flora var et svart hull på fiskerikartet, men tok feil. Fisk og havbruk i kommunen skaper verdier for ca. 4 milliarder kr. på årsbasis.


Pelagisk så det suser
Pelagisk konsumindustri seiler i medvind. Vi har nøkkeltall for de 35 konsumanleggene i 2008, og prognoser for hvor mye hver bedrift skal motta av råstoff i 2009.
Innovasjonsprisen 2009
«Fisk og Forskning» har vært på Aqua-Nor, og bruker det meste av plassen på Innovasjonsprisen. Redox AS stakk av med den gjeveste prisen.


  Les også  

Duellen
Nilsen vrs. Benjaminsen
I Duellen er ingen like gode; én er best. Derfor møtes Stig Nilsen og Rolf Benjaminsen til omkamp. Hvordan det gikk kan du
finne ut ved å trykke på overskriften.

Hvem overtar
Uansett hvordan valget går vil Helga Pedersen gi seg som Fiskeri- og kystminister. Beholder Arbeiderpartiet regjeringsmakten er Lisbeth Berg-Hansen vår favoritt til å overta. Blir det en Høyre-minister er både Torbjørn Hansen og Ivar Kristiansen gode kandidater.

Middagen er servert
Det er vår egen skyld, skriver Øystein Sandøy. Når barna ikke vil ha fisk, skyldes det at vi ikke tar oss tid med maten. Det blir for mye ferdigretter.

Ønsker ro i båten
De flakker med blikket når vi spør om valgfavoritter. Organisas­jonenes talsmenn vil nemlig ha ryggen fri foran valget. Men på ett område er det unison enighet; alle ønsker stabile og forutsigbare rammebe­tingelser.

Fisk og olje — et stort dilemma!
Vi går til valg uten å vite hva landets største parti mener om oljeutvinning i nord. Det er uholdbart, mener Harald Østensjø. Ønsker man rødgrønt flertall er det best å stemme SV eller SP. Da kan oljemotstanderne holde AP i ørene!

Slakteriet som slakter
Da Fjord Seafoods var i ferd med å kaste kortene, meldte Ole Johan Eilertsen seg kjapt på banen. Det var en lykke både for de ansatte og Florø. I år vil Slakteriet AS ta hånd om nesten 40.000 tonn.

Størst på fisk
Holder vi fiskefôret utenom er Norwell AS størst på fisk i Flora kommune. I vår overtok oppdretterne aksjemajoriteten i selskapet. — En vinn-vinn situasjon, mener de som jobber i Norwell.

Krisetid på Island
De ansvarlige slipper sannsynligvis unna, og politikerne synes ikke å ha lært noe som helst, skriver Petur Bjarnason. Han har ikke mye pent å si om de som sendte Island utenfor stupet. Landet er gjort til gjeldsslave i flere tiår.

Pelagisk sol over Smøla
De kom for å strippe konkursboet for maskiner. Istedet overtok de bedriften, og i dag driver irske Atlantic Dawn Group et lønnsomt og livsdyktig pelagisk konsumanlegg på Vikan. Det er ikke størst, men like lykkelig for det.

30 år og suksess
Den norske oppdrettsmodellen har vært en formidabel suksess. Ikke rart utlendingene strømmer til for å lære. Den viktigste suksessfaktoren er softwaren og måten vi har taklet alle utfordringene på, mener Erik Hempel.