nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 8 – 2002

Det var mange glade
fjes da Norway Seafoods
åpnet nyanlegget i
Hammerfest. Men ingen
smilte bredere enn jentene
på filéten!
(Utsendelse torsdag 10. okt.)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Sjefen over alle sjefer?!
Kanskje oppfattes han slik av mange fiskere, Johán H. Williams. Som leder av Fiskeridepartementets arbeid både med kvotefordeling og flåtestruktur er han med på å bestemme innholdet i svært mange lommebøker. Rett nok har Fiskeriministeren det siste ordet, men ikke uten å konsultere nøye månedens intervjuobjekt.Røkke-satsing i Hammerfest
Aarsæther Vardø gikk dundrende konkurs. Norway Seafoods lar seg ikke skremme, og satser så det svir i Hammerfest. Ny-anlegget kostet 150 millioner kroner.


  Les også  

Duellen
Håkon Grande vrs Knut Erik Olsen
Duellen ruller videre med Knut Erik Olsen som utfordrer.


No-fish Olsen
Det startet med no-fish og endte med «Ja til EU». Imens ble Jan Henry T. Olsen rikskjendis. I ettertid huskes han for EU-saken, og knapt noe annet.

Kjetil og Keiko
Hans Morten Sundnes er ikke i tvil. Heller hvalen Keiko enn Eksport- utvalgets Kjetil til å markedsføre fisk fra Norge.

Tøffe tider for leverandørene
Utstyrsleverandørene til havbruksnæringen har det tungt for tiden. Investeringsevnen i oppdrettsnæringen er begredelig, for å si det forsiktig. Ifjor hadde medlemsbedriftene i Norske Leverandører til Havbruksnæringen et overskudd på lusne 5,3 millioner kroner av en samlet omsetning på over 2 milliarder. Det blir neppe bedre i år.

Steinbit og hyse nederst i startgropa
Hittil har vi hørt mest om torsk og kveite. Men pågangsmotet er stort og mange vil starte oppdrett av marine arter. Nederst i startgropa finner vi steinbiten og hysa. Begge har tilhengere som tror på et voksende marked.

Hvilken vei tar lodda?
Å overtale resten av verden til å betale 8-10 kroner for å servere rognlodde på japansk vis er ikke realistisk. Men kanskje kan vi få nye Kina og gamle sovjetstater til å konkurrere om samfengt lodde som før gikk nesten gratis til fiskemelproduksjon. Tross alt, vi snakker om en liten laks!

Serbia-satsing i boks
Dovod Norge AS i Ålesund har kjøpt 51 prosent i en hermetikkfabrikk i Serbia. Selskapet satser langsiktig på produksjon og salg av sjømat i Russland og Serbia.

Fiskeripressen taper penger
Intrafish er det store pengesluket. Men selv om vi holder internett-selskapet utenom er det syltynne resultater.

Uønskede stoffer i fisk
Det er sterk fokus på matvaretrygghet og EU utformer stadig nye regler, blant annet om krav til sporbarhet i matvarekjeden. Dette må norske fiskeleverandører ta på alvor, råder Merete G. Sandberg i KPMG.

Ikke lett å være pionér
Arve Bakken har kommentert boken «Statsmakt mot oppdrettspionérer - overgrepene mot dem som startet eventyret». Det er en fascinerende og tidvis skremmende fremstilling.

Hvorfor lykkelig som stor.....
Seniorredaktøren har alltid vært skeptisk til de som tror at alle problemer løser seg bare man vokser nok. Det er i alle fall ikke en brukbar resept i fiskerinæringen.

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny