INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 8 – 2008

Det gode live på kysten?
Dette var tema da Inge Halstensen entret scenen under markeringen av Peter Gullestads sorti som Fiskeridirektør. Kanskje er det i dag idyll langs kysten, men i så fall er den sterkt truet. Og den er skapt av folket selv; ikke av troløse politikere som alltid har bløffet med sine fagre løfter.

   Til skrekk og advarsel
Rødlista er nasjonal, global og svært ambisiøs. Den omfatter både elefanter og uer (og gitarfisker). Det er mye artsvern og mye hodebry mellom to permer.

Om miljøet bestemte
Hva om vi regulerte fisket kun for å redusere oljeforbruk og klimagasser? Utopi vil mange sikkert si. Men likevel; hva hadde blitt resultatet?


 

Ingen over, ingen ved siden
Først kommer Intrafish. Så kommer ingen. Pål Korneliussen har 40 journalister og lesere i over 100 land.


  Les også  

Duellen
Haugland vrs. Davidsen
I
forrige nummer tok Trond Davidsen, direktør for matpolitikk i FHL, knekken på Surofi-direktør Sveinung Flem. Det er ingen dårlig skalp å ha på CV-en. Denne gangen fikk han sjansen til å henge skalpen til enda en salgslagsdirektør i beltet, nemlig Svein Ove Haugland. Haugland er riktignok «bare» assisterende direktør i Norges Råfisklag, men skitt au. For egen del syntes vi spørsmålene var vanskelige. Så enten hadde de to duellantene en svært god dag, eller så er de mer kunnskapsrike enn oss. Det siste kan selvfølgelig ikke utelukkes. Poengene strømmet iallefall inn til begge to.
Hvordan kampen endte kan du finne ut ved å trykke på overskriften.

Reidar på Tinget
Reidar Nilsen vil gjerne ha andreplassen på Arbeiderpartiets liste foran Stortingsvalget i 2009. Får han den må Norges Fiskar­lag se seg om etter ny leder. nf’s blå tipper August Fjeldskår står først i køen.

Spydspissen
«Geir» Holmeseth-karene har gjort det igjen. Nå skal de bygge ny auto­liner til 170 millioner kroner. Om det regnestykket går opp kommer kalkulatorene til å gløde rundt om på rederikontorene, spår Øystein Sandøy.

Magic Pelagic?
Det skifter fort i norsk fiskerinæring, konstaterer Kolbjørn Giskeødegård. Pelagisk konsumindustri har gått fra å være en grim elling til å bli rent innbydende nærmest over natta.

Ikke bare helsvart
Vi produserer stadig mer laks og ørret med færre utbrudd av sykdom. PD og IPN er ille nok, men sykdomsbildet er slett ikke så dystert som mange vil ha det til.

Alle veier fører til Vestby
Thermo-Transit har åpnet ny terminal i Vestby. Siden oppstarten i Norge i 1994 har selskapet rullet seg nesten helt til topps blant transportørene av fisk i Norge.

Fiskerifylket Rogaland
Harald Østensjø tar oss med på en rundtur i hjemfylket Rogaland. Mye var mer før, men fortsatt er fisk og havbruk en betydelig næring langs kysten fra Haugesund til Egersund.

Det beste er ofte fisk
REMA 1000 selger mest fryst fisk, men nå skal det satses mer også på den ferske.

Hvor ble det av samba-effekten?
Hittil i år har klippfiskeksporten til Brasil falt med nesten 5 prosent. Hvor ble det av PR-effekten etter Karnevalet ifjor, undres Hans Morten Sundnes.

Miljømerking av fisk
Vi må ta miljømerkene på alvor, mener Erik Hempel. Han er enig i at Norge bruker millioner av kroner på å miljøsertifisere våre fiskerier.

Bunkerspriser til besvær
Oljeprisen har falt sterkt siden toppnivået i sommer, mer er fortsatt høy. Nordea anbefaler fiskebåtrederne å sikre prisen på gassolje ved kjøp av en fastpris swap.

Pelagisk fisk på vandring
Makrellen har endret vandringsmønster og det må «makrell-statene» akseptere. Nå må Island få sin rettmessige andel av TAC-en, mener Petur Bjarnason.