INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 8 – 2009

(Utsendelse onsd. 14. okt. 2009)

Anne fra Sokna
Hun er fra en skogsbygd i Buskerud, omtrent så langt unna havet det er mulig å komme. Som nybakt samfunnsøkonom fikk hun jobb i Fiskeridirektoratet, og siden har ingen jobbet mer med å regulere torskefisket i nord. Nå er hun seksjonsleder, og sjef for veter­aner som Peter Gullestad, Svein Munkejord og Arne Waage.

   Ja til Råfiskloven
63 prosent av fiskeindustriens ledere vil beholde Råfiskloven. Men de fleste er svært misfornøyd med måten den praktiseres på.


Ingen konkursbølge
Det meste av fjorårets valutatap er vunnet tilbake. Men varelag­eret fra 2008 kan skape problemer. Likevel frykter vi ingen konkursbølge i tørrfisknæringen. Side 72
Nesten helt konge!
Månedens utgave av «Fisk og Forskning» er viet kongekrabben. Vi har besøkt Norway Kingcrab, og ser på genmodifisert soya til fiskefôr


  Les også  

Duellen
Strøm vrs. Benjaminsen
Sist tok Rolf Benjaminsen greit knekken på Lerøy Aurora-sjef Stig Nilsen. Denne gangen har Rolf, som til daglig er sjef i Labora AS i Bodø, fått lov til å velge sin egen utfordrer. Valget falt på Odd Strøm, som har overtatt som daglig leder i Nova Sea på Lovund. Hvordan det gikk kan du
finne ut ved å trykke på overskriften.

Exit Helga!
Det gikk som vi spådde med Helga og som vi fryktet med valget. De rødgrønne fortsetter. Som vanlig har nf’s blå sett nærmere på valgresultatet i landets viktigste fiskerikommuner. Som på landsbasis ble Høyre, FrP og Ap seierherrer!

Øyboerne og skapelsen
Da Gud hadde skapt det meste, oppdaget han at noe var glemt; Austevoll. Om det har Øystein Sandøy skrevet dikt.

Mirakelet i vest
I 2004 lå oppdrettsnæringen på Færøyene med brukket rygg. Til neste år produserer sannsynligvis øyfolket mer laks enn Chile. Kolbjørn Giskeødegård kaller det «mirakelet i vest».

En grunnlov for fall
Råfiskloven har utspilt sin rolle. Den bidrar både til å gjøre totalkaka mindre og til at industrien såvidt holder hodet over vann. Redaktøren er overhode ikke i tvil om at den måten førstehåndsomsetningen er organisert på må endres radikalt.

Stø kurs!
Harald Østensjø har følgende ønskeliste til de rødgrønne: Nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, fortsatt kamp mot UUU-fiske og fast ressursfordeling mellom kyst og hav.

De rosa forskjellene
De er to forskjellige verdener, men samtidig opptatt av det samme. Vi har sett nærmere på utviklingen i rekeindustrien i nord og sør. I 2009 blir den største utfordringen å skaffe nok råstoff.

Nye tillatelser — gamle rever
Av 57 firma som fikk kjøpe nye laksetillatelser i 2009 teller vi bare syv nykommere. Salg av tillatelser bidrar ikke til særlig nyrekruttering.

Ulike løp for laksepenger
Salget av de nye laksetillatelsene «drysser» 195 millioner kroner utover kystfylkene. Vi har skjekket hva pengene skal brukes til.

Folket stemmer nei!
Petur Bjarnason tar allerede sjansen. Althingi vil godta medlemsskapsavtalen med EU, men folket sier nei. Icesave fikk begeret til å renne over.

Norges plass
Vi er patrioter til tusen når det gjelder flagget, vinter-OL og 17. mai. Men gjelder det fisk og havbruk, som vi virkelig kan slå oss på bryset over, er det ikke så farlig. I FAO er vi f.eks. nesten ikke representert, sukker Erik Hempel.