INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 8 – 2015

 

 


Marianne Elisabeth Johnsen til topps i Sjømatrådet
CV-en kan ta pusten fra de fleste. Den inneholder også styreverv i en rekke stor sjømatselskaper. Utnevnelsen kom som en overraskelse, men ble godt mottatt i næringen. Det har blåst rundt Norges sjømatråd den siste tiden. Rådets nye styreleder kan være dame til å løye vinden.


Fôrgigantene topper
På årsbasis handler norsk havbruk utstyr og tjenester for rundt 35 milliarder kroner. Ca. 45 prosent er fiskefôr fra Skretting, EWOS og BioMar. Her EWOS fabrikk i Florø.

 

Marine Harvest på sidelinjen
Geir Ove Ystmark er klokkeklar. Norsk industri vil aldri bli et alternativ til Sjømat Norge. Derfor har Marine Harvest nå tapt påvirkningskraft. Han lover fortsatt kamp for å endre Deltakerloven og Fiskesalslagslova.
  Les også  

Den fjerde statsmak
Media liker å fokusere på det negative. Derfor må sjømatnæringens aktører aldri slutte med å fortelle de gode historiene. Det er ikke et grønt skifte som nå skjer i Norge. Det er blått!

Hvem bestemmer faktum?
Ofte legger domstolene seg flate for fakta fra myndighetenes fagetater. Advokatene Mellbye og Alsaker ønsker et nøytralt overprøvingsorgan som kan tre i kraft når partene ikke er enige om faglige fakta.

Ferdigsnakka!
Elisabeth Wilmann har nylig overtatt som direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet. Hun ble ferdigsnakka med Arve Bakken.

Den veien høna sparker!
Kommunevalget ble en skikkelig nedtur for de blåblå. I fiskeri-Norge gikk det enda dårligere enn på landsplan.

Pelagisk debatt i Ålesund
Sjelden har så mye pelagisk ekspertise vært samlet på et podium som under Pelagisk Agenda i Ålesund. Vi tok den avsluttende paneldebatten opp på bånd.

Nordnorsk stamfisk AS
Ordføreren i Steigen jublet som en VM-vinner. Nå kan Nord-Norge, og fremfor alt Cermaq, Nordlaks og Nova Sea, produsere egen laks fra rogn til bord.

Statoil presser på
Den som vi løse krisen i oljeindustrien med å åpne for leteboring utenfor Lofoten og Troms, er ikke på parti med fremtiden, skriver Harald Østensjø. Vi gambler ikke med verdensarv-verdier.

Fortsatt høye fiskepriser
Verdens matvarepriser synker, fiskeprisene holder seg oppe. Det er budskapet i FAOs publikasjon «Food Outlook», rapporterer Erik Hempel.

For mye Møllers tran?
I serien om historiske fiskerifolk er vi kommet til grunnleggeren av den moderne medisintranindustrien, Peter Møller.