nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 9 – 2002

Rekeflåten er fanget
i en Catch 22.
Uansett hva
myndighetene gjør
når rekekvoten
kommer, blir det feil!
(Utsendelse tirsdag 12. nov.)

 


MÅNEDENS INTERVJU

 


Fiskeriminister in spe????
Lodve Solholm har stemt FrP siden tidenes morgen, dvs. i et kvart århundre. Nå er han Lagtingspresident og partiets fiskeripolitiske talsmann. En dag blir han kanskje Fiskeriminister. Vi fikk audiens hos den joviale romsdalingen, som vet hvordan han skal popularisere FrP’s fiskeripolitikk.Catch 22 i rekeflåten
F/Tr «Hopen» er en av mange nye reketrålere de senere årene. Det er neppe plass til alle om myndighetene innefører TAC for reker i Barentshavet. Hvem må ut?


  Les også  

Duellen
Olsen vrs Øyehaug

Denne gangen braker to snushaner sammen i Duellen - to journalister med lang fartstid som nyhetsformidlere fra fiskeri- og havbruksnæringen. Hvordan det gikk kan du som vanlig trykke på overskriften, for å finne ut.


Suksess eller misere?
Hva gikk galt for West Fish i Vardø og hvorfor skal Norway Seafoods lykkes i Hammerfest? Begge steder er det investert så det svir. Det gir vi svar på.

Fem sildemelfabrikker for mye
Hvorvidt Egersund Sildoljefabrikk er en av dem som bør bort, sier Harald Skuseth ingen ting om. Men antall fabrikker bør halveres.

Om teori og praksis
Senterpartiet vil innføre en frivillig ordning for å overføre kvoter fra havflåten til kystflåten. Hvor dum er det mulig å bli? FrP vil fjerne Råfiskloven og Deltakerloven og oppheve alle konsesjonsordninger. Men det er på papiret. I praksis vil partiet lytte til alle gode forslag fra næringen selv.

Trist liv som kystfisker
Skal vi tro Gunnar Album må livet som kystfisker være forferdelig trist. Enhetskvoter og kondemneringsordninger i kystflåten vil nemlig føre til at de som tjener penger selger seg ut. Og ikke nok med det. Det er de ulønnsomme som vil kjøpe. Når var Album sist i en bank for å låne penger?

Nå går alt på dunken
Knut Arne Høyvik er bekymret for Stortingets behandling av statsbudsjettet. November er høytid for «bruker»-partiene, og det kan bety fortsatt høy kronekurs og høyt rentenivå.

Verdiskaping i hvitfisksektoren
KPMG har analysert verdiskapingen i hvitfisksektoren. Ikke uventet skaper filétindustrien størst verdier. Filétproduksjon av 30.000 tonn råstoff gir 448 årsverk og 219 millioner kroner i verdier.

Hvor går norsk oppdrettsnæring?
Mange har store planer om oppdrett av andre arter enn laks og ørret. Erik Hempel tviler ikke på entusiasmen og pågangsmotet, men lurer på om forbrukerne er klar for store mengder torsk, steinbit, røye og kråkeboller fra norske oppdrettere. Har iveren tatt overhånd?

Kan fiskepulver redde menneskeliv i Afrika
Fiskepulver, eller FPC som man sa før, har ikke vært noen stor suksess i norsk u-hjelp. Men lege Cato Aall har ikke mistet troen på at proteinrikt norsk fiskemel kan spille en viktig rolle i kampen mot under- og feilernæring i den tredje verden.

Grenser under vann
Finnes det grenser for hvor effektivt vi kan oppdrette fisk? spør Hans Morten Sundnes. Kanskje ikke. Men ut fra etiske vurderinger mener Sundnes det absolutt er på tide at oppdretterne tenker seg om.

Nytt marked for fingertare
Gamle kunster er vekket til live på Karmøy. Fingertare skjæres for hånd på oppdrag fra et fransk firma, og i år har Oddvar Hausken skåret over 40 tonn. Side 87 Strid om Svalbard-sonen Historiker Nils Kolle følger opp serien om norsk økonomisk sone med en meget interessant artikkel om hvordan Svalbard-sonen ble til.

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny