nf2 - 02_cover

                   

INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 9/10 – 2004

Enhetskvoter til
glede - og besvær
Rederne krangler
om evige kvoter.

(Utsendelse fredag 3.desember)

 


 

 

Fiskeindustriens førstemann
Han er sunnmøring, ungkar, Norgesmester i svømming og seiling, yngst av tre brødre og sønn av sin far. I disse dager kan han feire FHLs tiårs-jubileum som styreleder i FHL Industri & eksport. Siviløkonomen fra Ålesund har vist seg som en pragmatisk brobygger. Månedens intervjuobjekt er Knut Haagensen.

 


Enhetskvoter til besvær!
De krangler så bustene fyker. Enhetskvoter med evig liv er blitt en glovarm potet for styreleder Sigurd Teige i Fiskebåtredernes Forbund.


 

 

 

Notrike med Hansa-by
I serien om fiskerifylker er vi kommet til Hordaland. Sild, nøter og lakse-selgere skaffer milliardinntektene, sardinfabrikken på Davanger holder liv i tradisjonene. Side 64

 

 

Streber etter å være best
Regelverket er én sak. Håndhevelsen av det noe ganske annet. Mange er oppgitt over at Norge alltid skal være best i klassen.  Les også  

Duellen
Hanssen vrs Nilsen
Berit A. Hanssen har vist seg alldeles umulig å slå. Men vi gir ikke opp og stiller med en ny skarpskodd utfordrer, nemlig sjefen i Aurora Salmon, Stig Nilsen . Hvordan det gikk kan du som vanlig trykke på overskriften for å finne ut.


Troll og mennesker
Til tider kan man få inntrykk av at råfisklov og deltakerlov er uoverstigelige hinder for fred og samarbeid mellom fisker og kjøper. Knut Domstein og Jon Skaar jr. var lysende eksempler på at det ikke behøver å være slik, skriver Øystein Sandøy.

Mot meklingsinstans i prisforhandlingene
Kjøperne vil ha voldgift, fiskerne fnyser av tanken. Nå møtes partene på midten. Mye tyder på at vi får en rådgivende meklingsinstans som skal i aksjon når partene ikke blir enige om minsteprisene. Men salgslagene skal fortsatt ha siste ord.

Småfiskene som ble store
Villa Leppefisk i Romsdal ble startet av to tenåringer som ville fiske ål, men som bare fikk leppefisk. Ifjor omsatte selskapet for 30 millioner kroner. Til neste år blir det 100.

1.500 båter fra Brødrene Malo
Siden 1965 har Brødrene Malo levert nesten 40 båter pr. år. Mest sjarker, men også arbeidsbåter til ulike formål.

Seien - grått gissel i hvitfiskkverna
Seien er linket til pollocken. Den beste medisinen er kvalitetsheving, hardt markedsarbeid og tålmodighet.

Permanent ressursutvalg
Norges Fiskarlag har opprettet et permanent ressursutvalg som kanskje kan løfte fordelingsdebatten ut av Landsmøtesalen. Svenneprøven var kolmula.

Kolmula blir fiskemat
CryoProtect AS har utviklet en metode som gjør at surimi av kolmule kan brukes til produksjon av fiskemat. Norway Seafoods er med på laget.

Matvaresikkerhet og matvaresikkerhet
I Europa er vi opptatt av at maten skal være trygg å spise. I Afrika har mange mennesker mer enn nok med å skaffe seg noe å spise. Ordet "matvaresikkerhet" har altså flere betydninger, skriver Erik Hempel.

Uriaspost ved Kongens bord
Boken om norske fiskeriministre er vårt forslag til julepresent. Den har fått strålende kritikk av professor Knut H. Mikalsen: "Her er noe å lære for alle med interesse for samtidshistorie og fiskeripolitikk - en praktbok med et budskap".

Omdømmeministeren
Turistjakt på sel ser fornuftig ut på papiret, men er ikke verdt prisen - et svekket norsk omdømme, mener Hans Morten Sundnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tilbake til hovedmeny