INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 9 – 2012

 

 

Et politisk dyr
Overskriften er ikke vondt ment. Men om noen fortjener den, må det være månedens intervjuobjekt. Han har sittet i et kommunestyre eller fylkesting nesten sammenhengende siden 1975. Nå har han påtatt seg jobben som styreleder i Kystfiskernes Forening. Arne Pedersen brenner mer enn de fleste for det gode liv langs kysten.

 


Tap til besvær
Hver femte matfisk går tapt. Tapet er større enn myn­dighetene liker. Rømming er et miljøproblem. Det kan elimineres, men det blir kostbart.


Ingen dans på roser
Dansk fiskeindustri sliter. Stadig flere bedrifter flytter produksjonen til utlandet. Selv på innsiden av EU kan det være tøft å foredle fiskTrygger handelen
Euler Hermes og Jørn Justad er svaret for dem som sover dårlig om nettene på grunn av utestående fordringer.


  Les også  

Hva venter vi på?
Baader introduserer en ny generasjon filetmaskiner som øker effektiviteten med 20 prosent. Andre Akse mener det gir norsk lakseindustri en gylden mulighet til å handle. Men da må det skje raskt.

Refleksjonar ved ein filetmaskin
Inge Halstensen har vært i Barentshavet med «Granit» som fabrikkarbeider. Der fikk han god anledning til å reflektere både over norsk fiskeripolitikk og om livet ombord i et fabrikkskip.

Medisinen i havet
Selolje er bra mot det meste og Omega-3 rike marine oljer er forebyggende både mot hjerte- og karsykdommer og leddsmerter. Vikaren Knut Arne Høyvik skriver om all medisinen i havet.

Trålerfabrikken i Yalova
Tersan-verftet i Tyrkia bygger nye norske stortrålere nærmest på løpende bånd. Vi besøkte verftet i forbindelse med sjøsettingen av «Havstrand».

10.000 fiskere — 2.000 kontrollører
Harald Østensjø konstaterer at det blir stadig færre fiskere og stadig flere som passer på. Gebyrer, avgifter og bøter er blitt en viktig inntektskilde for direktorater og kystverk.

Nå kommer torsken
I 2013 skal det på land over 1,5 millioner tonn atlantisk torsk. Mange er bekymret for prisutviklingen. Men Petur Bjarnason tar ikke sorgene på forskudd. Vi har fisket og solgt mye mer torsk før — i 1968 nesten 4 millioner tonn.

Gresk for meg
Grekerne lever på sparebluss. Men gledelig nok går det ikke på bekostning av sjømatkonsumet. Fra 2009 til 2012 har eksporten til Hellas økt med over 70 prosent.

Skandaløs omfordeling
Mer til idretten og mindre til Redningstjenesten. Det er regjeringens prioritering av tippemidler i 2013. Erik Hempel er sjokkert over at Norge ikke er bedre rustet for redningsaksjoner til sjøs, og at myndighetene gjør så lite for å rette på det.

FoU i isødet
Norsk forskning i polare strøk dreier seg like mye om tilstedeværelse som FoU. Nå legger myndighetene 1,5 milliarder på bordet for et nytt isgående forskningsfartøy.