INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 9 – 2016

 

 


Til topps i Sildelaget
I snitt sitter sildelagsdirektørene i åtte år. Paul Oma er godt i gang med sitt andre, og trives som silda i havet. Han ønsker stor takhøyde internt, og vil utvikle omsetningsformer som i enda større grad kan ivareta industriens behov for forutsigbare rås­toffleveranser.


Frøya og Hitra
Størst på krabber og en gigant på oppdrettslaks. 20 prosent av all laks i Norge blir slaktet i de to kommunene lengst sørvest i Trøndelag. Flåtesiden er det ikke så mye å slå i bordet med. Vi har besøkt Frøya og Hitra som nekter å slå seg sammen.

 

Polen på tredje
Vi eksporterer mest til Polen, men mye blir sendt videre til andre land. På listen over våre ti viktigste markeder må derfor Polen nøye seg med bronse. Nesten alt dreier seg om laks, og her er Morpols enorme anlegg i en særklasse. Det er rødfargen på taket også!
  Les også  

Kunnskapsbasert havnasjon?
Politikerne gir kunnskapssamfunnet topp prioritet, men bryr seg ikke om det kunnskapen sier. Fredrik Myhre er frustrert.

Fra 26 til 66 kroner
Det strider mot alle økonomiske teorier. Siden 2006 har både kvantum og pris doblet seg. Vi har sett nærmere på eksportutviklingen for fersk oppdrettslaks.

I strid med Grunnloven
Det nye trafikklyssystemet for vekst i oppdrettsnæringen legger opp til en politikk som fort kan være i strid med Grunnloven, konstaterer Halfdan Mellbye i Steenstrup Stordrange.

Mange om snøkrabbebeina
Potensialet er enormt. Veksten til nå likeså. Først i løypa på sjøen er «Northeastern» og «Poseidon». Først på land Norway Seafoods AS, Cape Fish AS, Arctic Catch AS og russiskeide Sea­gourmet Norway AS.
.

Ferdigsnakka med Ola Helge Holmøy
Han startet med å pantsette huset. Nå har han fire stortrålere og 11 matfiskkonsesjoner for laks. Likevel blir han irritert når politikerne sier at sjømatnæringen skal redde det norske velferdssamfunnet når oljen tar slutt.

Størst på emballasje til fisk
Ranheim Paper & Board AS er desidert størst på salg av esker til pelagisk konsum og klippfisk. Isbjørnen på taket markerer kraft og styrke.

Tett på kyst og kunder
Bud og Hustad Forsikring er størst på forsikring av nyttefartøyer langs norskekysten. Fiskebåter står fortsatt for halvparten av omsetningen.


Avgifter for milliarder
I 2015 måtte villfisknæringen ut med 1,1 milliard kroner i avgifter og gebyrer. Slikt svir. Det var en økning på 60 prosent i løpet av seks år!

Helgøykongen
Han fikk tilnavnet «Helgøykongen». Christian Figenschou var en mektig skikkelse i Nord-Troms gjennom nærmere 40 år. I 1923 endte det med konkurs for en av de siste nessekongene.