Leder nr. 9 - 2008  
 

 

Det sitter mellom øra!

DET SITTER MELLOM ØRA sa alltid Tommy Sandsmark. På midten av 60-tallet var han fotballtrener for smågutte-laget til Ready. Tro kan flytte fjell, gjøre gråstein til gull og vekke døde. Nåja; kanskje ikke det siste, men bare såvidt. Om mange nok tror at noe vil skje, så skjer det.
I høst har alle trodd at verden er på vei inn i en dyp økonomisk bølgedal. Ingen har trodd det sterkere enn de som investerer i aksjer. Børsene har kollapset verden over. I løpet av fem måneder ble den samlede verdien av selskapene på Oslo Børs redusert med 60 prosent. Ikke noe er så selvoppfyllende som troen på at det blir økonomisk ruskevær. Da skalkes alle luker. I øyeblikket vedder vi på at samtlige økonomisjefer i hele verden er opptatt av hvordan de kan kutte kostnadene til neste år. Det betyr reduserte investeringer, mindre handel og lavere vekst. Resten av oss dropper tanken om å kjøpe ny bil — den gamle duger ett år til, venter med å pusse opp kjøkkenet og bestemmer oss for å være hjemme i vinterferien. Resultatet er gitt; det går akkurat som vi tror.
Det sitter altså mellom øra. Derfor gjør politikere og bankfolk alt de kan for å oppmuntre. Den viktigste jobben er å snu den mentale holdningen til folk; få dem til å tro at finanskrisen nettopp er en finanskrise og ingen fundamental svikt i verdensøkonomien. Det voldsomme kursfallet verden over viser bare hvor urasjonelt investorer reagerer når frykten tar overhånd. Mange selskaper er i dag mindre verdt en kontantbeholdningen.

DET ER IKKE LETT Å snu holdninger. Det er heller ikke vår oppgave, selv om seniorredaktøren gjerne vil at vi skriver optimistisk. Han selger annonser. Men om vi først skal si noen ord om de økonomiske utsiktene for fiskerinæringen i Norge, er vi hundre prosent enig med Kolbjørn Giskeødegård. 2009 kan bli et trivelig år for alle som driver med fisk og havbruk.
Forklaringen er enkel — og tredelt. For det første selger næringen vanlig og sunn mat. Ikke biler, ikke kjøleskap, ikke dyre dresser og sydenreiser, ikke stereoanlegg, sement og takkonstruksjoner. Det vil sikkert flyte mindre champagne og russisk kaviar på julebord verden over. Luksusrestauranter og dyre spisesteder vil nok også oppleve at bord blir stående tomme. Men folk må spise, enten de gjør det ute eller hjemme ved kjøkkenbordet. En gang kostet laksen fra Norge over 300 kroner pr. kilo. I dag kan den konkurrere i pris med nesten hva som helst. Dessuten har vi mange rimelige fiskeslag som iallefall ikke vil bli rammet om folk må snu én gang til på krona. Det skal gå fryktelig galt med økonomien rundt om i verden før det skaper problemer for de som fisker, produserer og selger sjømat fra Norge.
For det andre vil økonomiske nedgangstider bety lavere lønnsvekst og sannsynligvis et generelt lavere kostnadsnivå. Det sterke fallet i oljeprisen vil f.eks. gi millioner av kroner i reduserte utgifter for fiskeflåten. Den sterke svekkelsen av kronekursen er også til velsignelse for alle som selger fisk. Etterhvert vil dessuten rentenivået gå ned.
For det tredje ser det svært lyst ut på ressurssiden. I 2009 blir det mer torsk, mer sild, mer makrell, mer laks og mer av nesten alt. Til syvende og sist er det ressurssituasjonen som betyr mest for utviklingen i fiskeri- og havbruksnæringen, og den er det altså ingen grunn til å bekymre seg over. Det ser faktisk bedre ut enn på mange tiår.

TOMMY SANDSMARK SKAPTE ingen A-lagsspiller av redaktøren. Han kunne ikke trylle. Troen var det vel også så som så med — både hos trener og smågutt. Men når det gjelder vår tro på fremtiden, er det overhode ingen tvil om at fiskeri- og havbruksnæringen i Norge vil beholde både profflisensen og den faste plassen lengst fremme på banen. I mange bransjer er det naturlig at folk er bekymret. At Norge skal seile helt klar av den økonomiske uroen som preget verden, er utopi. Men det vil garantert ikke være fiskerinæringen som blir plaget mest. Det må være et godt budskap også for alle dem som lever av å selge utstyr og tjenester til næringen.
Skjønt dette er sikkert en mager trøst for alle dem som må ta store tap på aksjeinvesteringer i regnskapet for 2008. Er det fiskeriaksjer; ikke selg. 2009 blir et godt år.