Det landes nesten ikke fisk og skalldyr i Brønnøy. Heller ikke oppdrettslaks. Den sendes til slakting andre steder. Likevel skapte sjømatnæringen i kommunen i fjor verdier for ca. 1,9 milliarder kroner, eller 240.000 kroner per innbygger. Produksjonen av oppdrettslaks sto for over 90 prosent av dette. Med smått og stort sysselsatte sjømatnæringen ca. 160 personer. Mowi og SinkabergHansen har en rekke oppdrettslokaliteter i kommunen, og på Toft like utenfor Brønnøysund finner vi hovedkvarteret til Torgnes-brødrene Paul Birger og Arnfinn. Forskningsselskapet Aquafuture må også nevnes, samt Algeas tangmelfabrikk i Brønnøysund. Alt dette skal vi komme tilbake til.
Det begynner å nærme seg slutten på denne artikkelserien om viktige norske sjømatkommuner. Vi startet på Frøya og Hitra. Siden har vi farten langs kysten fra Hvaler i sørøst til Nordkapp i nord. Vi har holdt oss unna de store byene. Sjømatnæringen er viktig i mange av dem — særlig Bergen, Ålesund og Tromsø, men bykommunene har vi skrevet om i en egen serie.
Sist var vi i Ørland sør på Fosenhalvøya, og vi har ikke reist langt. Mellom Bjugn, kommunesenteret i Ørland, og Brønnøysund, kommunesenteret i Brønnøy sør på Helgeland, er det «bare» 37 mil. Først fylkesveiene 710 og 715 inn til fylkesvei 720, så nordover forbi Steinkjer og langs E6 til Gartland, og deretter fylkesveiene 775 og 17 til Holm fergekai, ferga de 20 minuttene over til Vennesund og så de siste fem milene rett nordover til Brønnøysund. Nå har vi forlatt Trøndelag og beveget oss inn i Nordland. Fylkesgrensen går ved Simlestraumen, knapt åtte mil sør for Brønnøysund.
Ørland er ingen stor kommune. Det er ikke Brønnøy heller. I landareal måler kommunen ganske nøyaktig tusen kvadratkilometer, i innbyggertall tett på 7.900. Det gjør likevel Brønnøy til den nest største i areal av de fem kommunene som utgjør Sør-Helgeland Regionråd, og den desidert mest folkerike. De øvrige fire er Sømna, Vevelstad, Vega og Bindal. Ikke overraskende har regionrådet sitt sete i Brønnøysund. 60 prosent av befolkningen i de fem kommunene bor i Brønnøy. Det høyeste punktet i kommunen er Breivasstinden 1224 meter over havet.
Bystatus siden 2000
Brønnøy ble opprettet som kommune alt i 1837 som ledd i innføringen av det lokale selvstyret i Norge. De nåværende grensene kom i 1977, da Sømna ble skilt ut som egen kommune. I forbindelse med den store kommunereformen som nettopp er gjennomført, diskuterte man naturlig nok muligheten for en sammenslåing av de fem kommunene på Sør-Helgeland. Brønnøy var langt mer positiv til en slik fusjon enn småkommunene rundt. Den eneste av kommunene som gjennomførte folkeavstemming var Sømna, der 87,7 prosent stemte for å beholde kommunen som den var. Dermed ble den ballen lagt død.