Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

LpL-2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. LpL-2019

Status og veien videre!

v/ redaktør Thorvald Tande jr., Norsk Fiskerinæring

Utgave nr. 13/5-2019
Redaktør Thorvald Tande jr.

Se spesialutgave Laks på Land 2019 eller gå tilbake til hovedsak Etter Laks på land 2019 i Norsk Fiskerinæring nr5-2019

 

Det begynte på land.
Fra Kina foreligger rapporter om oppdrett av karpe i jorddammer allerede for 4-5 tusen år siden. I Europa var fiskeoppdrett i Middelalderen av stor betydning for klostrene. Munkene gjorde mye for å spre kunnskaper om dambruk, og med klosterlivet kom også fiskeoppdrett til Norge.

De første klekkeriene her hjemme ble bygd alt på 1850-tallet for å styrke fiskebestandene i viktige ferskvann og elver. I 1882 ble det innført amerikansk regnbueørret til Europa, en art som egnet seg svært godt for fiskeoppdrett. Tidlig på 1900-tallet var det slett ikke uvanlig at bønder på Sør- og Østlandet drev ørretop­pdrett i jorddammer.

Men fart på sakene ble det først da Brødrene Vik i Sykkylven — Karstein og Olav — tidlig på 1960-tallet fant ut at regnbueørreten kunne vennes til sjøvann. Det ble en banebrytende oppdagelse for overgangen av oppdrett fra land til sjø i Norge. Ørreten vokste atskillig raskere i det varme sjøvannet, og nye driftsteknikker med åpne merder i sjø viste seg både sikrere og rimeligere enn driftsformene på land. På Hitra satte brødrene Grøntvedt ut laksesmolt i sjøen i 1969. De oppnådde svært gode resultater alt det første året, og det endelige gjennombruddet for lakseoppdrett kom tidlig på 1970-tallet. Eventyret var i gang.

Men det startet altså på land.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Lukket i sjø:
Vårslipp for lukket

Konturene av en ny æra for norsk havbruksnæring.

Matfisk på land:
Full fres i startgropa

Her skal det dreie seg om landbasert matfiskproduksjon av laks og ørret...

Havbruk til havs:
Viktige milepæler

En statusrapport per november 2025 om Havbruk til Havs. Hva har skjedd...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå