Status og veien videre!
v/ redaktør Thorvald Tande jr., Norsk Fiskerinæring
Se spesialutgave Laks på Land 2019 eller gå tilbake til hovedsak Etter Laks på land 2019 i Norsk Fiskerinæring nr5-2019
Det begynte på land.
Fra Kina foreligger rapporter om oppdrett av karpe i jorddammer allerede for 4-5 tusen år siden. I Europa var fiskeoppdrett i Middelalderen av stor betydning for klostrene. Munkene gjorde mye for å spre kunnskaper om dambruk, og med klosterlivet kom også fiskeoppdrett til Norge.
De første klekkeriene her hjemme ble bygd alt på 1850-tallet for å styrke fiskebestandene i viktige ferskvann og elver. I 1882 ble det innført amerikansk regnbueørret til Europa, en art som egnet seg svært godt for fiskeoppdrett. Tidlig på 1900-tallet var det slett ikke uvanlig at bønder på Sør- og Østlandet drev ørretoppdrett i jorddammer.
Men fart på sakene ble det først da Brødrene Vik i Sykkylven — Karstein og Olav — tidlig på 1960-tallet fant ut at regnbueørreten kunne vennes til sjøvann. Det ble en banebrytende oppdagelse for overgangen av oppdrett fra land til sjø i Norge. Ørreten vokste atskillig raskere i det varme sjøvannet, og nye driftsteknikker med åpne merder i sjø viste seg både sikrere og rimeligere enn driftsformene på land. På Hitra satte brødrene Grøntvedt ut laksesmolt i sjøen i 1969. De oppnådde svært gode resultater alt det første året, og det endelige gjennombruddet for lakseoppdrett kom tidlig på 1970-tallet. Eventyret var i gang.
Men det startet altså på land.