Mørke motkrefter og inhabile lakseforskere

“Rapporten som renvasket laksen” kan vi lese i Morgenbladet etterfulgt av ingressen; “En ekspertgruppe skulle vurdere om laks var sunt. Blant ekspertene var ektefellene til en kjent oppdrettspioner og en viktig lakselobbyist”.

Leseren kan ikke unngå å stille spørsmål ved troverdigheten til VKMs (Vitenskapskomiteen for matsikkerhet) rapport som kom i desember 2014. Rapporten som ble ledet av alt nevnte “ekspertgruppe” slo fast at norsk oppdrettslaks var trygg å spise for barn og gravide.

Vi skal ikke kommentere habilitetsspørsmålet her, heller ikke hvorvidt man kan kalle VKM-rapporten en “renvaskelse” av laksen, hvorvidt laks er sunt eller ikke eller hvor kjent eller viktig disse ektefellene til de såkalte lakseekspertene er… Her nøyer vi oss med å bemerke at VKM ikke vurderer hvorvidt noe er sunt eller ikke. VKM vurderer risikoen. I 2014 ble altså oppdrettslaksen, men også annen fisk, bemerket som risikofri på følgende bakgrunn (og vi siterer fra rapporten som ligger på vkm.no):

All mat fra plante- og dyreriket inneholder miljøgifter av ulike typer og mengder. I 2006 konkluderte VKM med at fiskeinntaket til nordmenn flest ikke utgjorde noen helserisiko. Datidens nivåer av miljøgifter i oppdrettsfisk var betydelige høyere enn i dag. De som spiste mer enn 400 gram fet fisk i uken over lenger tid ville overskride grensen for tolerabelt ukentlig inntak av PCB og dioksiner. Dette var av bekymring for gravide spesielt.

Tolerabelt ukentlig inntak er den mengden av et farlig stoff man kan innta hver uke hele livet uten at det gir risiko for uønskede helseeffekter hos de mest sårbare befolkningsgruppene, som foster og spedbarn.

VKM fant i 2006 at det var miljøgiftene kvikksølv, dioksin og dioksinlignende PCB i fisk som utgjorde den viktigste risikoen for folkehelsen. Derfor ba Mattilsynet VKM om å konsentrere seg om disse stoffene da de ba VKM om å oppdatere vurderingen.

Det tilgjengelige tallmaterialet er uegnet til å fortelle om nivåene av miljøgifter i villfisk har endret seg vesentlig siden 2006. Derimot inneholder oppdrettslaksen cirka 70 prosent mindre PCB, dioksiner og kvikksølv. Oppdrettsfisk inneholder nå mindre miljøgifter enn fet villfisk. Årsaken til nedgangen i oppdrettslaks er at en større andel av fiskefôret kommer fra planter sammenlignet med 2006.

Med dagens nivåer av PCB, dioksiner og kvikksølv i fet og mager fisk, konkluderer VKM at verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av disse miljøgiftene gjennom fisk.

VKM påpekte i 2006 at rensing av fiskeoljen i fôret ville redusere innholdet av miljøgifter. Rensing av fiskeoljeandelen i fôret i dag vil medføre at nivåene av miljøgifter i oppdrettsfisk blir lik den i annen fet mat enn fisk.

Foto: “Jurister mener: Lakseeksperter var inhabile” melder Morgenbladets Simen Sætre og Harvest redaktør Kjetil Østli denne fredagen. Det siste året har de to stått bak en rekke artikler der de med kritisk blikk ser på forskningsmiljøet i sjømatnæringen under serietittelen “Mørke Motkrefter”. Til journalisten.no sier Sætre at arbeidet med denne serien har vært et av høydepunktene i hans tid i Morgenbladet. Etter 14 år som journalist i Morgenbladet slutter Sætre den første i uken oktober. Han har flere bokprosjekter på gang, men vil ikke røpe hvilke, bortsett fra at han og kollega Øsli skal gi ut en bok med de journalistiske tekstene de har skrevet om forskning på laks.