Eldrebølge i Barentshavet
På 1960- og 1970-tallet var det ikke uvanlig at gytebestanden av torsk utgjorde mindre enn ti prosent av totalbestanden. De siste fem-seks årene har denne andelen vært over 60 prosent.
Vi beveger oss på ukjent grunn. De senere årene har det skyllet en eldrebølge over torskebestanden i Barentshavet. På 1960- og 1970-tallet var det ikke uvanlig at gytebestanden av torsk utgjorde mindre enn ti prosent av totalbestanden. De siste fem-seks årene har denne andelen vært over 60 prosent. Aldri har det vært så mye gyte-moden torsk i havet. Aldri har heller totalbestanden vært større enn siden 2010. Det har — kort sagt — vært torske-bonanza i våre nordlige farvann. Festen er ikke over, men partyfaktoren er ikke like høy som for fem-seks år siden. Fra den historisk høye bestanden på nesten 4,5 millioner tonn i 2013 har det gått jevnt nedover til 3,0 millioner tonn i dag. Men det er fortsatt 30 prosent mer enn gjennomsnittet siden 1946.
De siste ti årene har norske fiskere landet fisk og skalldyr for 156,5 milliarder kroner. Av dette er 48,4 milliarder torsk. Torsken står for nesten 1/3-del av totalen. Det sier alt. På en god andreplass følger nvg-sild med en samlet fangstverdi på 20,2 milliarder, foran makrell med 19 og hyse med 12 milliarder. Disse fire fiskeslagene står med andre ord for nesten 2/3-deler av den totale fangstverdien.
Men det er altså torsken som dominerer. Uten denne fisken er det ikke godt å si hvordan det norske samfunnet hadde utviklet seg, og særlig nordpå. Uten torsken i Barentshavet, eller det forskerne liker å kalle nordøst-atlantisk torsk, hadde kanskje våre nordligste fylker i dag vært en del av Russland.
Det får vi aldri vite. Men det vi vet er at torskebestanden i Barentshavet gjennom tusener av år har bidratt til «lys i husan» fra Grense Jakobselv til Stad. Nåja. Det var en metafor. Så mye lys bortsett fra flakkende stearinlys var det neppe noe av før elektrisiteten kom på slutten av 1800-tallet. Men torsken har uansett skapt enorme inntekter for landet, og vært en garantist for livets opphold langs kysten av Nord-Norge.