Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

8 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 8 – 2019

Lukk

Månedens intervju

Leder

NF's blå

Tar ordet

Viktige fiskerikommuner

Nye investeringer

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Hempels kommentar

Fem på konferanse

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Høyviks kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Viktige fiskearter: KOLMULE

Spør vi hvordan kolmula ser ut eller hva vi bruker den til, vil nok de aller fleste bli blanke i blikket.

Siden årtusenskiftet har norske fiskere landet vel 8,2 millioner tonn kolmule. Av dette er 2,3 millioner tonn, eller 26,7 prosent landet i utlandet. I samme periode landet utenlandske båter 365.000 tonn kolmule i Norge. For hver kilo kolmule utenlandske fiskere lander i norske havner, lander altså norske fiskere over seks kilo i utlandet.
Utgave nr. 8

I serien om våre ti viktigste fiskearter er vi kommet til kolmule — en lite kjent fisk i Norge. Spør vi hundre personer på Karl Johan i Oslo hvilken fiskeart vi har fisket nest mest av i Norge siden årtusenskiftet, har vi flaks om vi treffer én eneste som svarer kolmule. Og spør vi hvordan kolmula ser ut eller hva vi bruker den til, vil nok de aller fleste bli blanke i blikket.

 

Også i sjømatnæringen er det mange som føler seg på litt utrygg grunn når praten dreier seg om kolmule. De fleste vil vite at vi fisker mye av den, at fangsten primært foregår med trål og at fisken nesten utelukkende brukes til produksjon av mel og olje — i alle fall i Norge. I Russland er det visstnok vanlig å spise den. Til syvende og sist spiser vi den i Norge også, for det meste av melet og oljen brukes som råstoff i laksefôret.

 

Den er ikke spesielt vakker. Men så betyr da heller ikke utseende all verden for en fisk som stort sett ender som mel og olje i fiskefôr.

Kolmule, med det tungebrekkende latinske navnet Micromesistius poutassou, er en liten torskefisk som hovedsakelig fiskes i Nordøst-Atlanteren. Den er en av de mest tallrike fiskebestandene i dette havområdet. Arten er mest alminnelig på 100 til 600 meters dyp, men kan også svømme nær overflaten. På grunt vann holder den seg helst nær bunnen. Forvaltningsmessig betraktes komule som én bestand, men består av to hovedkomponenter: en nordlig og en sørlig, med en grov delelinje vest for Irland. Den spiser primært krepsdyr. Navnet kommer fordi munnhulene og gjel­lene er svarte, og på færøysk kalles den treffende for «svartk­jæftur». Færøyene har endog utgitt frimerker med kolmule som motiv. Ryggen er blågrå, sidene sølvgrå og buken hvit. Kolmula har tre ryggfinner, hvorav de to første er jevnstore og sitter langt fra hverandre. Kroppslengden kan bli opptil 50 cm.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå