Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2021

Lukk

Før stortingsvalget 2021

INGES hjørne

Leder

Lek med tall

Meningspanelet

Robert Eriksson

Historiske godbiter

Sandøys kommentar

Månedens intervju

Hempels kommentar

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Nye investeringer

Nye investeringer

Duellen

Sundnes kommentar

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Månedens Gullfisk

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Bok på kroken

Fjordlandet

Lakseferden i Hardanger

Trolig finnes det ingen fjorder med mer oppdrett og flere selskap

Blå fjordflate, fjell og ferjer er kjente kjennetegn på fjorder. I Hardangerfjorden, i hvert fall utenfor den innerste delen, hører gjerne fôrflåter og merder også med i bildet. Det er en mektig fjord, med stort vannspeil og mange fjell rundt. Fang­stkvantumet av villfisk er ikke spesielt imponerende. Men det produseres mye laks i fjorden. (Foto: HMS)
Utgave nr. 5

Epletrærne, hardingfela, fjordfisket, turismen og endatil indus­trien kom først. Men små og store lakseoppdrettere har fått det til i Hardangerfjorden siden 1970-tallet var ungt. Trolig finnes det ingen fjorder med mer oppdrett og flere selskap — til dels lokale og familiedrevne. Går vi til fiskeriene, er det, typisk nok, leppefisken som gjør mest av seg i dag. Vår fjordomreise har nådd Hardangerfjorden, som er mer enn Hardanger. Og tross alt mer enn laks.


Hardangerfjorden er mer enn Hardanger! Vi har definert innløpet til fjorden mellom Huglo og Halsnøy slik at hele Kvinnherad og deler av Tysnes hører med, i tillegg til kommunene Kvinnherad, Kvam, Ulvik, Eidfjord og Ullensvang lenger inn. De fire siste utgjør Hardanger, med ca. 23.000 innbyggere. Kvinnherad har ca. 13.000. Tysnes har snaue 3.000, men er vel så mye vendt mot Bjørnafjorden som Hardangerfjorden. De største stedene er Odda, Sunde/Valen, Norheimsund, Husnes og Øystese, men tilreisende vil vel så gjerne besøke de litt mindre.

Vi kjører RIB fra Øystese midt i Hardanger, og det begynner mykt og skvettfritt i smult farvann mellom frukttrærne i Kvam og kollene rundt Øystese. Men når vi runder Buaneset og tar oss inn Storesundet innenfor Kvamsøy, er vi unektelig i hovedarmen til Hardangerfjorden, med fjordvind, våte bølger og store dyp.

— Der er Djupevik! roper ribfører og leder for Hardanger Akva­senter, Solveig K. Botnen. Djupevik er en av konsesjonene til Lingalaks AS, som også eier visningssenteret i Øystese. Navnet hinter samtidig om at vi er i nærheten av de dypeste partiene av Hardangerfjorden, med dybder ned mot 850 meter. Formiddagsvinden gjør turen til Djupevik litt for humpete og skvulpende for anled­ningen, og Botnen svinger båten inn mot Fyksesund og visningslo­kaliteten Rossholmen.

Skal man ha oversikt over Hardangerfjorden, er ingen ting bedre enn det fabelaktige tredimensjonale kartet på Hardanger Akvakul­tursenter. Som selvfølgelig også gir innsikt i havbruksnæringen i regionen. Leder for Hardanger Akvasenter, Solveig K. Botnen og praksis-student Charlotte Eik viser vei. (Foto: HMS)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå