Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

8 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 8 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Bent Dreyer

INGES hjørne

Faste skribenter

Fra toppen

Månedens intervju

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Pelagisk sektor:
Mye fisk — store verdier

Hva betyr pelagisk sektor norsk sjømatnæring og hva skaper de pelagiske artene av sysselsetting og verdiskaping langs norskekysten?

Vi kunne ha valgt sild som oppslag, hvilket kanskje hadde vært mer passende. Vi valgte likevel dette flotte maleriet av makrell. Siden årtusenskiftet har norske fiskere tatt på land 36 millioner tonn pelagisk fisk. Av dette har bare 4,3 millioner tonn vært makrell, dvs. 12 prosent. Regnet i verdi står imidlertid makrellen for mye mer. Av en total førstehåndsverdi av pelagiske arter siden 2000 på 130 milliarder kroner står makrellen for nesten 42 milliarder, dvs. 32 prosent.
Publisert: 22. september 2023

Pelagisk sektor omfatter alt som har med fiske, produksjon og salg av pelagisk fisk å gjøre. To arter dominerer — makrell og sild. Det gjør også to anvendelser — konsumproduksjon eller mel og olje. Dette er artikkelen for deg som vil vite mer om hva pelagisk sektor betyr for norsk sjømatnæring og hva de pelagiske artene skaper av sysselsetting og verdiskaping langs norskekysten.

Lenge het det fiskerinæringen. Så ble norsk fiskeoppdrett en suksess, og vi gikk over til å bruke betegnelsen fiskeri- og havbruksnæringen. I dag sier vi sjømatnæringen. Kjært barn har jo som alle vet mange navn. Svært grovt kan vi si at sjømatnæringen består av to verdikjeder. Alt som er fisket eller fanget, altså den tradisjonelle delen av bransjen, og alt som er oppdrettet, dvs. havbruk. Hver kjede omfatter fiske, mottak, produksjon, foredling, salg og markedsføring. I videste forstand også alle ringvirkninger. 

Siden årtusenskiftet har norske fiskere landet 14,6 millioner tonn sild, dvs. over 40 prosent av all pelagisk fisk landet av norske fiskebåter. Fangstverdien av sild har utgjort 58,7 milliarder kroner, altså litt over 45 prosent av totalen. Silda har alltid vært viktig for Norge.

Lenge dominerte den tradisjonelle delen av næringen, og det er fortsatt her sysselsettingen samlet sett er størst. Men de siste 15-20 årene er det havbruk som har skapt de virkelig store inntektene. Holder vi oss til eksportverdien av norsk sjømat, sto oppdrettsfisken i fjor for 73,3 prosent av totalen, med laksen som den helt dominerende arten. De fleste vil vel også si at potensialet for videre vekst er klart størst innen denne verdikjeden. Mange drømmer fortsatt om at vi skal produsere fem millioner tonn oppdrettslaks i 2050. Det er tre ganger så mye som i dag. 

Ser vi stort på det, består den tradisjonelle delen av næringen, altså den som primært baserer seg på fangst, produksjon og salg av villfisk og skalldyr, også av to verdikjeder. Begge omfatter fiske, produksjon og salg — den ene av hvitfisk og skalldyr, den andre av pelagisk fisk. Kort sagt hvitfisksektoren og pelagisk sektor. I denne artikkelen skal vi ha fokus på sistnevnte. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå