Før stortingsvalget 2021
Om vekst i oppdrettsnæringen
Til nå har vi skrevet om strukturkvoter og om hva som skal skje når disse utløper på tid, vi har snakket om kvotetak og kvotefordeling i flåteleddet og tatt for oss ulike spørsmål knyttet til særskatter og skatt på grunnrenten både i fiskeri og havbruk.
Her skal det dreie seg om et annet tema som opptar mange langs kysten, nemlig vekst i havbruksnæringen.
Alle er enige om at oppdrettsnæringen har et stort vekstpotensial, og at vi bør bestrebe oss på å utnytte dette potensialet. Regjeringen har f.eks. lansert en dobling av produksjonen og verdiskapingen innen 2030 som et realistisk mål. Alle er samtidig enige om at veksten må skje innen bærekraftige rammer, og da er man plutselig ikke så enige lenger. For drives egentlig norsk fiskeoppdrett bærekraftig i dag? Og hvis ikke, hva kan vi gjøre for å komme dit?
Som vanlig har vi stilt partienes fiskeripolitiske talspersoner en del spørsmål knyttet til det temaet vi legger under lupen.
Skal vi raskt oppsummere svarene, lyder det slik: Ja, fiskeoppdrett driver bærekraftig, men mye kan gjøres bedre. Trafikklysmodellen må gjerne ligge til grunn for den videre veksten, men modellen må utvikles med flere miljøindikatorer. Tre prosent årlig vekst er på ingen måte hugget i stein og alle er opptatt av å beholde en differensiert næringsstruktur. De rød-grønne er veldig tydelige på at struktureringen har gått for langt. Ingen går til valg på at landbaserte konsesjoner skal selges, men ingen vil heller utelukke at dette kan endre seg. Mest mulig foredling i Norge er et samstemt ønske. Derfor går ingen av partiene til valg på å fjerne forbudet mot eksport av produksjonsfisk.
Her følger spørsmål og svar:
Spørsmål 1: Vil du si at norsk fiskeoppdrett drives miljømessig bærekraftig i dag?
Bengt Rune Strifeldt, FrP: Ja. Norsk fiskeoppdrett er på mange måter en eventyrlig suksess. Siden 1970 er det skapt en helt ny næring hvor Norge har tatt en ledende rolle globalt. Oppfatningen av norsk sjømat som bærekraftig ute i verden er en viktig del av forklaringen på suksessen. En ytterligere satsing på bærekraft kan bidra til å doble eksportverdien de neste årene. Fremskrittspartiet mener norsk oppdrettsnæring er verdensledende innenfor miljømessig bærekraft, og næringen har også selv tatt initiativ for økt bærekraft på flere områder. Det viser at oppdrettsnæringen tar miljøutfordringen på alvor, og jobber i lag med forskningsmiljøene for å løse de miljøutfordringene næringen står ovenfor, slik at det hele tiden skjer forbedringer.