DET ER TURBULENTE TIDER. Coronapandemi, stor uro i verdenshandelen, Brexit og fullt kaos i Midt-Østen. Det er urolige tider også i fiskerinæringen. Norges Fiskarlag er i strid med seg selv, og skjellsordene hagler. Høstens Stortingsvalg langs kysten, og særlig i nord, blir mer spennende enn kanskje noen gang. Temperaturen er høy og frontene steile.
Samtidig går sjømatnæringen så det griner. I fjor produserte oppdretterne mer laks og ørret enn noen gang, og den samlede førstehåndsverdien av villfisk passerte for første gang 22 milliarder kroner. Hittil i år, dvs. per utgangen av mai måned, ligger eksportverdien av sjømat godt foran rekordåret 2019. Turbulente tider til tross; pengene fosser inn.
Månedens intervjuobjekt er hovedaksjonær i Kristoffersen Fiskebåt AS på Myre i Vesterålen, som eier den 39 meter lange kystbåten «Gunnar K». Rederiet har vært aktiv i kvotemarkedet, og båten er i dag fullstrukturert på sild og nesten i mål på torsk. Dette finner vi også igjen i regnskapene. De siste 10 årene har «Gunnar K» fisket for til sammen 332 millioner kroner og levert et resultat før skatt på 83 millioner. Det gir en resultatgrad på imponerende 25 prosent, noe fiskeindustrien bare kan drømme om.
Rolf Guttorm Kristoffersen tilhører den eksklusive, lille skare av personer som har vært månedens intervjuobjekt to ganger. Sist, i 2013, stemte han Høyre. I dag — som nyvalgt styreleder i Norges Råfisklag — er han nøye med å presisere at han aldri har vært medlem av noe politisk parti eller på noen måte engasjert seg partipolitisk. Det har han heller ingen planer om. Men vi tar likevel sjansen på å hevde at det fortsatt banker et blått hjerte innenfor skjortebrystet, og det er ikke «normalt» for en styreleder i Råfisklaget. Kanskje er det første gang? Men så skal det sies — noe månedens intervjuobjekt har helt rett i, at den politiske avstanden mellom en lyseblå høyremann og en fornuftig arbeiderpartivelger ikke behøver å være så lang.
ROLF GUTTORM KRISTOFFERSEN ble født 5. juni 1968 på Stokmarknes sykehus, for øvrig samme dag som Robert Kennedy ble skutt og drept i Los Angeles. Vi må vel anta at denne hendelsen fikk noe mer oppmerksomhet enn den lille guttepjokken som kom til verden på Stokmarknes. Rolf Guttorm vokste opp på Myre i Vesterålen, der han også bor i dag. Han er samboer med Liss, og har tre barn på 27, 24 og 17 år. Eldstemann Sondre står om bord i den nye frysetråleren «Sunderøy» mens Olav har tatt skipperskolen i Tromsø og jobber som fisker og styrmann på «Gunnar K». Datteren Linn bor fortsatt hjemme og tar hver dag bussen frem og tilbake fra Myre til Sortland videregående skole. Hun har planer om å begynne på Fiskerihøgskolen i Tromsø.
Etter barne- og ungdomsskolen på Myre jobbet månedens intervjuobjekt først ett år før han dro til Bodø for å ta maritimt grunnkurs. Deretter tok han styrmannsskolen i Tromsø og fiskeskipperskolen på Gravdal. Etter tre måneder i militæret ble han overført til Sjøheimevernet. I 1988 mønstret han som mannskap på «Fredrik Arntzen», båten til faren Gunnar E. Kristoffersen. Sin første tur som skipper var i 1993 på loddefiske med «Gunnar Klo». Siden har han vært skipper og medeier i båter tilhørende Kristoffersen Fiskebåt. Faren, som i dag er 79, følger fortsatt godt med på alt som skjer.
— Familie og jobb tar det meste av tiden, forteller månedens intervjuobjekt. — Det jeg rekker utenom går helst til organisasjonsarbeid, og nå dreier jo alt seg om Norges Råfisklag.
Rolf Guttorm Kristoffersen begynner å bli en særdeles rutinert organisasjonsmann. Han har ledet valg- og lønnsnemnda i Råfisklaget i seks år, vært styremedlem eller styreleder i Øksnes Fiskarlag i en liten mannsalder og utsending både til årsmøtene i Nordland Fylkes Fiskarlag og landsmøtene i Norges Fiskarlag. Han har også møtt noen ganger som varamedlem i Fiskarlagets landsstyre. Han har vært styremedlem i Nordland Sildfiskarlag og seks ganger utsending til Norges Sildesalgslag. Han var i sin tid medlem av Havforskningsinstituttets referansegruppe som jobbet med ressursvennlig notteknologi, samt av utvalget som for noen år siden avla en rapport om nye størrelsesgrenser i kystflåten. I 2015 ble han oppnevnt som medlem av det etter hvert berømte Eidesen-utvalget, som innledet arbeidet med den mye omstridte Kvotemeldingen. Den skal vi komme tilbake til. I fjor ble han innvalgt i styret i Norges Råfisklag, og fikk umiddelbart vervet som nestleder. Med opprykket til ledervervet i slutten av april må det være lov å si at han har gjort lynkarriere. Hvor lenge han blir sittende er vanskelig å si. Men Råfisklaget har ikke for vane å bytte ledere i utrengsmål. Det vil være «mot normalt» om Rolf Guttorm Kristoffersen gir seg før den tilmålte åremålstiden er utløpt. Da skriver vi 2029!