Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2018

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2018

Lukk

Viktige fiskearter

Månedens Gullfisk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Ferdigsnakka

Geir Ove Ystmark

Viktige fiskerikommuner

Bok på kroken

Hempels kommentar

Månedens jubileum

Lek med tall

Smånytt fra fiskerinæringen

Fisk og Forskning

Høyviks kommentar

Nye investeringer

Duellen

Fem på konferanse

Viktige fiskearter

Norges viktigste fiskearter: SILD

Vi har skrevet om oppdrettslaksen, om torsken og sist om regnbueørreten. Nå hopper vi ned av pallen i serien om Norges viktigste fiskearter rangert etter verdi. På den sure fjerdeplas­sen finner vi sild, eller den fisken vi ofte kaller «havets sølv».

I kvantum dominerer silda. Den er nydelig på smak og helsekost i hver munnfull. Likevel betaler folk gladelig 10-15 ganger mer for laksen. Mange vet åpenbart ikke sitt eget beste!
Utgave nr. 10

I kvalitet og utseende står den ikke noe tilbake for de tre i front, og i mengde er bare laksen foran. Men silda er sine mange kvaliteter til tross, en av de billigste artene vi fisker og eksporterer. I snitt siden 2000 har fiskerne bare fått kr. 3,60 per kilo. Det er selvsagt alt for lite for en så flott og næringsrik skapning. Men også i sjømatnæringen er det slik at markedet bestemmer. Forbrukerne betaler gladelig 10-15 ganger mer for laksen og tre-fire ganger mer for torsken.

Av sild blir man snill! Nei, det er selvsagt bare tøv. Men sunn og klok, derimot — det er ikke oppspinn. Sild inneholder mange verdifulle stoffer, ikke minst omega-3 fettsyrer, som både er viktige for hjernens utvik­ling og som reduserer risikoen for hjerte og kar-sykdommer samt en rekke andre lidelser. Når de offisielle ernæringsrådene i Norge går ut på at vi bør spise mer fisk, er det ikke minst silda myndighetene har i tankene.

Og det er flaks for oss. For er det noe vi kan fiske mye av, så er det nettopp sild. Holder vi oss til årene etter årtusenskiftet er det ingen andre arter vi har forsynt oss mer av. Siden 2000 har norske fiskere tatt på land hele 12,1 millioner tonn sild, mot 8,6 millioner tonn kolmule og 5,7 millioner tonn torsk. Deretter følger sei med 3,7 millioner, lodde med 3,6 millioner og makrell med 3,2 millioner tonn. Av villfiskene troner altså silda suverent på toppen.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 4 – 2025

Toll på eksport av sjømat til USA, erfaring med offentlige saksbehandling og...
INGES hjørne

Om torskens velsignelse og forbannelse for fiskernes talsmenn

Det altoverskyggende problemet i norsk fiskerinæring dreier seg om torsken.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå