På tampen fra Provence:
Sjømat til jul
På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.
Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.
Jeg er ingen ungdom lenger. Jeg glemmer ting jeg burde ha husket, og husker ting jeg burde ha glemt. Det er visst en helt naturlig del av aldringsprosessen, sier de skriftlærde. Derfor er jeg allerede i full gang med å sikre meg sjømat til jul, og setter opp programmet. Noe kan jeg kjøpe i supermarkedet her nede, men mye må jeg få sendt fra annerledeslandet. Jeg har gode kontakter som hvert år hjelper meg med det. Det er noen år siden jeg satte meg på flyet og reiste hjem til jul, og nå er nesten alle mine slektninger i annerledeslandet gått ut av tiden.
Men jeg nøyer meg ikke med sjømat i julen. Jeg spiser sjømat hver eneste dag og de siste årene har jeg invitert noen kjente, i hovedsak kvinner, på måltider jeg selv steller i stand. Ryktet om meg som rundbrenner lever sitt eget liv. Men ryktet som en god kokk, går også fra munn til munn i nabolaget. Flere av dem som har flyttet hit er pensjonerte, urbane akademikere. De leser selvsagt alt om hva de ikke bør spise og som kan ødelegge miljøet, f.eks. rødt kjøtt.