Ferdigsnakka med
Elisabeth Wilmann
Elisabeth Wilmann (52) er direktør i avdelingen for fisk og sjømat i Mattilsynet, og har med andre ord en svært sentral jobb overfor norsk sjømatnæring.
Skrevet av:
Kristian Barstad Ellingsen
Elisabeth Wilmann (52) er født i Trondheim, men har bodd i Oslo siden hun var 20. Hun er gift, har tre barn og en litt overvektig katt, for å bruke hennes egne ord. I fritiden liker hun å trene, gå på ski eller tur — og lage god mat. Nå er hun direktør i avdelingen for fisk og sjømat i Mattilsynet, og har med andre ord en svært sentral jobb overfor norsk sjømatnæring. Vi innledet med å spørre litt om hennes bakgrunn.
— Jeg er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Før jeg kom til Mattilsynet jobbet jeg 22 år i det som etterhvert ble Nærings- og fiskeridepartementet. Først med statsbudsjettet, senere med handelspolitikk og så med mattrygghet.
— Hvor lenge har du jobbet i Mattilsynet?
— Siden 1. mars 2016.
— Hva liker du best ved jobben?
— Mattilsynets samfunnsoppdrag. Visjonen om «et samfunn der maten er trygg og dyra har det godt» er både veldig givende og motiverende. Jeg er opptatt av bærekraftig matproduksjon og fiskevelferd, og syns det er spennende å jobbe med noe som er så viktig for samfunnet.
— Kan du fortelle litt om Mattilsynet og de viktigste oppgavene?
— Det lange navnet for Mattilsynet er «Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler». Vårt samfunnsoppdrag strekker seg med andre ord fra jord og fjord til bord. Det betyr at vi påvirker hverdagen til alle. Tilsynets viktigste oppgaver er å sikre at mat og drikkevann er trygt, at plante-, dyre- og fiskehelsen er god og at dyre- og fiskevelferden er god. Vi har også oppgaver knyttet til forbrukerhensyn og kvalitet, samt til kosmetikk og legemidler. Vi fører blant annet tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet skal utvikle, forvaltet og veilede om regelverket, føre et risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha en beredskap. Vi skal også gi faglige råd til våre tre departementer: Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Kort sagt; vi driver med mye!
— Hvor mange ansatte er det?
— Ca. 1.300, hvorav noen på deltid. Til sammen ble det i fjor utført 1.244 årsverk i Mattilsynet. Våre ansatte har forskjellig bakgrunn. Mange er veterinærer, næringsmiddelteknologer eller biologer. Vi har også økonomer, jurister og folk med utdannelse innen plantehelse, samt en stor gruppe teknikere som jobber med kjøttkontroll på slakteriene.
— Kan du si litt om budsjett og finansiering?
— Mattilsynet har et årlig budsjett på ca. 1,4 milliarder kroner, i hovedsak tildelt over statsbudsjettet. De siste årene har vi fått flere kutt som følge av avbyråkratiseringsreformen. Stramme budsjetter gjør at vi må tenke effektivisering i alle ledd.