Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2019

Lukk

Meningspanelet

Historiske fiskerifolk

Duellen

Ferdigsnakka

Lov og Rett

Månedens Gullfisk

Fem på konferanse

Har ordet

Høyviks kommentar

NF's blå

Viktige fiskerikommuner

Leder

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Ferdigsnakka

Elisabeth Wilmann

Elisabeth Wilmann (52) er direktør i avdelingen for fisk og sjømat i Mattilsynet, og har med andre ord en svært sentral jobb overfor norsk sjømatnæring.

Norsk sjømat er trygg å spise, konstaterer Elisabeth Wilmann. Siden 1997, da overvåkingsprogrammet startet, er det f.eks. aldri påvist ulovlige stoffer eller miljøgifter i oppdrettsfisk ut over de fastsatte grenseverdiene. Å hevde at laksen er full av gift­stoffer, er bare tåpelig.

Skrevet av:

Kristian Barstad Ellingsen

Publisert: 8. februar 2019

 

Elisabeth Wilmann jobbet lenge i Nærings- og fiskeridepartementet før hun «hoppet» over til Mattilsynet og jobben som direktør for Avdeling fisk og sjømat. (Foto: Mattilsynet)

Elisabeth Wilmann (52) er født i Trondheim, men har bodd i Oslo siden hun var 20. Hun er gift, har tre barn og en litt overvektig katt, for å bruke hennes egne ord. I fritiden liker hun å trene, gå på ski eller tur — og lage god mat. Nå er hun direktør i avdelingen for fisk og sjømat i Mattilsynet, og har med andre ord en svært sentral jobb overfor norsk sjømatnæring. Vi innledet med å spørre litt om hennes bakgrunn.

— Jeg er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Før jeg kom til Mattilsynet jobbet jeg 22 år i det som etterhvert ble Nærings- og fiskeridepartementet. Først med statsbudsjettet, senere med handelspolitikk og så med mattrygghet.

— Hvor lenge har du jobbet i Mattilsynet?
— Siden 1. mars 2016.

— Hva liker du best ved jobben?
— Mattilsynets samfunnsoppdrag. Visjonen om «et samfunn der maten er trygg og dyra har det godt» er både veldig givende og motiverende. Jeg er opptatt av bærekraftig matproduksjon og fiskevelferd, og syns det er spennende å jobbe med noe som er så viktig for samfunnet.

— Kan du fortelle litt om Mattilsynet og de viktigste oppgavene?
— Det lange navnet for Mattilsynet er «Statens tilsyn for plant­er, fisk, dyr og næringsmidler». Vårt samfunnsoppdrag strekker seg med andre ord fra jord og fjord til bord. Det betyr at vi påvirker hverdagen til alle. Tilsynets viktigste oppgaver er å sikre at mat og drikkevann er trygt, at plante-, dyre- og fiske­helsen er god og at dyre- og fiskevelferden er god. Vi har også oppgaver knyttet til forbrukerhensyn og kvalitet, samt til kosme­tikk og legemidler. Vi fører blant annet tilsyn med dyrehelseper­sonell.

Mattilsynet har blant annet som oppgave å sikre at dyre- og fiskehelsen er god, herunder også velferden. Det gjelder såvel på landjorda som i sjøen.

Mattilsynet skal utvikle, forvaltet og veilede om regelverket, føre et risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha en beredskap. Vi skal også gi faglige råd til våre tre depar­tementer: Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeride­partementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Kort sagt; vi driver med mye!

— Hvor mange ansatte er det?
— Ca. 1.300, hvorav noen på deltid. Til sammen ble det i fjor utført 1.244 årsverk i Mattilsynet. Våre ansatte har forskjellig bakgrunn. Mange er veterinærer, næringsmiddelteknologer eller biologer. Vi har også økonomer, jurister og folk med utdannelse innen plantehelse, samt en stor gruppe teknikere som jobber med kjøttkontroll på slakteriene.

— Kan du si litt om budsjett og finansiering?
— Mattilsynet har et årlig budsjett på ca. 1,4 milliarder kron­er, i hovedsak tildelt over statsbudsjettet. De siste årene har vi fått flere kutt som følge av avbyråkratiseringsreformen. Stramme budsjetter gjør at vi må tenke effektivisering i alle ledd.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå