Hvor mye kan vi automatisere?
Norge sender store kvanta ubearbeidet fisk ut av landet. Denne «eksporten» av arbeidsplasser bidrar til å redusere verdiskapingen her hjemme. Økt automasjon og mer bruk av industriroboter trekkes gjerne frem som en forutsetning for mer bearbeiding. I denne artikkelen skal vi se nærmere på potensialet for økt automasjon i norsk fiskeindustri.
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil hente hjem flest mulig av de 30.000 arbeidsplassene som ifølge Norges Sjømatråd foredler norsk fisk i utlandet. Det er en flott målsetting. Hvor enkel den er å gjennomføre i praksis, er en annen sak. Det kommer jo ikke på tale med eksportavgifter på ubearbeidet fisk eller økt kvotebonus for fisk som landes til bearbeiding i Norge. Det norske lønns- og kostnadsnivået kan en stakkars fiskeriminister gjøre lite med. Nåde den statsråd som foreslår at utenlandske fiskeindustriarbeidere nøyer seg med lønninger bare dobbelt så høye som i det landet de kommer fra. Å få gjennomslag for reduserte tollsatser på bearbeidede fiskeprodukter fra Norge er heller ingen enkel sak så lenge vi selv gjemmer oss bak skyhøye tollmurer på landbruksvarer.
Stort sett det eneste Harald Tom Nesvik kan gjøre er å bevilge mer penger til forskning og utvikling — penger som kan bidra til produktinnovasjon, utvikling av nytt og mer effektivt produksjonsutstyr og mer automatisering og robotisering. Særlig det siste blir stadig trukket frem som en forutsetning for økt foredling i Norge. Vi må redusere lønnskostnadene i produksjonen, og da er automasjon i alle deler av industrien veien å gå. Det mener også fiskeriministeren.
Altså; flere arbeidsplasser ved å automatisere! Lyder ikke det forresten litt selvmotsigende? Hvordan kan det bli flere arbeidsplasser av å bytte ut arbeidere med maskiner og roboter? Vel, fiskeriministerens svar vil formodentlig være at mer effektiv produksjon og reduserte lønnskostnader per kilo vil gjøre fiskeindustrien i Norge mer konkurransedyktig og bidra til økt produksjon av bearbeidet sjømat. Reduksjonen i antall sysselsatte som følge av automasjon, vil altså mer enn oppveies av at vi kan produsere mer. Og så må vi heller ikke glemme de arbeidsplassene som kan skapes av å utnytte alle de biproduktene som vi nå sender ut av landet. Noen annen forklaringen kan vi ikke se.