Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2019

Lukk

Månedens intervju

Leder

NF's blå

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Frode Blakstad

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Sandøys kommentar

Hempels kommentar

Ferdigsnakka

Fem på konferanse

Fisk og Forskning

Lov og Rett

Norges 35 største fiskebåtrederier

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Hvor mye kan vi automatisere?

Norge sender store kvanta ubearbeidet fisk ut av landet. Denne «eksporten» av arbeidsplasser bidrar til å redusere verdiskapin­gen her hjemme. Økt automasjon og mer bruk av industriroboter trekkes gjerne frem som en forutsetning for mer bearbeiding. I denne artikkelen skal vi se nærmere på potensialet for økt auto­masjon i norsk fiskeindustri.

Alle etterlyser mer bearbeiding i Norge. Det vil kreve mer auto­matisering. Potensialet og behovet er størst i hvitfiskindustri­en. Pelagisk konsumproduksjon er svært effektiv, og nye slakte- og filéteringsanlegg for laks og ørret drives også veldig rasjo­nelt. Her fra Mowis store slakteri på Eggesbøneset i Herøy på Sunnmøre. Vi ser fire Baader 581 filétmaskiner og fire Baader 434 hodekappere. Denne maskinparken betjenes av kun åtte personer. (Foto: Baader)
Publisert: 8. mars 2019

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil hente hjem flest mulig av de 30.000 arbeidsplassene som ifølge Norges Sjømatråd foredler norsk fisk i utlandet. Det er en flott målsetting. Hvor enkel den er å gjennomføre i praksis, er en annen sak. Det kommer jo ikke på tale med eksportavgifter på ubearbeidet fisk eller økt kvote­bonus for fisk som landes til bearbeiding i Norge. Det norske lønns- og kostnadsnivået kan en stakkars fiskeriminister gjøre lite med. Nåde den statsråd som foreslår at utenlandske fiskein­dustriarbeidere nøyer seg med lønninger bare dobbelt så høye som i det landet de kommer fra. Å få gjennomslag for reduserte toll­satser på bearbeidede fiskeprodukter fra Norge er heller ingen enkel sak så lenge vi selv gjemmer oss bak skyhøye tollmurer på landbruksvarer.
Stort sett det eneste Harald Tom Nesvik kan gjøre er å bevilge mer penger til forskning og utvikling — penger som kan bidra til produktinnovasjon, utvikling av nytt og mer effektivt produksjon­sutstyr og mer automatisering og robotisering. Særlig det siste blir stadig trukket frem som en forutsetning for økt foredling i Norge. Vi må redusere lønnskostnadene i produksjonen, og da er automasjon i alle deler av industrien veien å gå. Det mener også fiskeriministeren.

Kjell-Arthur Lind Olsen har jobbet med salg av maskiner og pros­jekter hos Baader siden 2002. Det er ikke mange som har mer oversikt over norsk fiskeforedlingsindustri enn han. Baader har en meget sterk stilling i dette markedet. (Foto: Baader)

Altså; flere arbeidsplasser ved å automatisere! Lyder ikke det forresten litt selvmotsigende? Hvordan kan det bli flere arbeids­plasser av å bytte ut arbeidere med maskiner og roboter? Vel, fiskeriministerens svar vil formodentlig være at mer effektiv produksjon og reduserte lønnskostnader per kilo vil gjøre fis­keindustrien i Norge mer konkurransedyktig og bidra til økt produksjon av bearbeidet sjømat. Reduksjonen i antall sysselsatte som følge av automasjon, vil altså mer enn oppveies av at vi kan produsere mer. Og så må vi heller ikke glemme de arbeidsplassene som kan skapes av å utnytte alle de biproduktene som vi nå sender ut av landet. Noen annen forklaringen kan vi ikke se.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå