Fisk og Forskning
Milliondryss til smart havteknologi
Hva har luktfrie peptider, sulfatfjernende membraner, kontinuerlig laksevekstmåling, groe-roboter og seilende bøyer med ekkolodd til felles?
I alt 21 prosjekter har nylig blitt tilgodesett med penger fra Forskningsrådets havteknologiprogram, som spytter hele 130 millioner kroner i kassa. 33 søknader ble vurdert, og vi tviler ikke på at mange gode søkere fikk nei. For i ja-bunken er det påfallende mye spennende.
Vi har rett og slett ikke mulighet for å gå inn på alle. Men vi rydder likevel plass til en groe-robot som jobber på egenhånd i merden, til et nytt konsept som gjør det mulig å måle veksten i laksemerden kontinuerlig og til en nanomembran som kan bli et nytt og virksomt våpen mot det største problemet for landproduksjonen av laks i sjøvann. Det blir også plass til en ultrasmart seilbøye som kan settes inn i krillfisket, og til industriprosesser som gi oss restråstoffproteiner fri for fiskelukt og fiskesmak.
Aldri så smart, så går det til helvete for noen. Det skal virkelig mye til for å komme helt i mål. Men sjelden har vi hatt så god tro etter å ha gått gjennom en bukett med nyskårne forskningsprosjekter. Det lover uansett bra for det som kommer. Samtidig er det interessant å se på berøringsflatene mellom noen av prosjektene. I mange tilfeller handler det om å innhente informasjon fra hav-, merd- og karmiljøet. Slike prosjekter kan i en viss forstand ende opp som konkurrenter. Samtidig kan man se for seg muligheten for å kombinere slik at brukerne ender opp med et fantastisk løft i datatilgang og grunnlaget for gode valg. Det er etter hvert mye som er mulig.
Hva har luktfrie peptider, sulfatfjernende membraner, kontinuerlig laksevekstmåling, groe-roboter og seilende bøyer med ekkolodd til felles? Jo, de har alle fått støtte gjennom Forskningsrådets havteknologisatsing. Denne skal bidra til utvikling på tvers av sektorene i havnæringene. Her er litt mer om disse fem heldige.