De har kranglet om priser og oppgjørsbetingelser. Om hvem som skal få lov til å kjøpe fisk, om retten til å inngå langsiktige avtaler og om salgslagene selv kan drive produksjon. Kort fortalt har fiskerne og kjøperne kranglet om det meste. I denne artikkelen går vi systematisk til verks og tar for oss alt det man har vært uenige om hva gjelder fiskesalslagslova og salgslagenes virksomhet. Vi har kalt artikkelen «Råfiskloven til besvær». I dag heter den fiskesalslagslova. Vi kunne like gjerne ha kalt den «Fiskesalgslagene til besvær».
Fiskesalslagslova, eller det mange fortsatt kaller råfiskloven, ble vedtatt for 81 år siden. I farten kan vi ikke komme på noen annen norsk lov som har vært så mye omstridt gjennom så mange år — i hvert fall ikke i sjømatnæringen. Det er egentlig ikke så rart.
Da Stortinget vedtok råfiskloven 12. juni 1938 var den helt spesiell. Tenk deg at du er kjøper av en vare. Selgerne har fått enerett til å bestemme hva du minst må betale, og det nytter ikke å henvende seg til andre. Selgerne har videre fått retten til å bestemme hvem som skal få lov til å kjøpe, og følgelig også hvor i landet kjøperbedriftene skal ligge. Selgerne bestemmer alle salgsbetingelser, også størrelsen på den bankgarantien du må stille. Når som helst kan selgerne forlange å få gjennomgå regnskapene dine.
De kan fastsette ulike priser etter hva varen skal brukes til, og med et pennestrøk gjøre det umulig for deg å konkurrere. De står fritt til selv å etablere konkurrerende virksomheter etter å ha skaffet seg full oversikt over alle dine kalkyler. I ytterste konsekvens kan selgerne overta all produksjon selv. De kan kreve at du skal være med på å betale kostnadene forbundet med omsetningen av varen, og endog bruke deler av det du betaler for å subsidiere driften av egne interesseorganisasjoner.
Videre kan de regulere utbudet av varen for å sikre seg høyest mulig pris, stoppe produksjonen om ønskelig eller kun tillate salg i bestemte geografiske områder. Selgerne kan også nekte deg å inngå langsiktige avtaler, og bestemme hva du minst må betale dersom du kjøper varen fra utlandet.
For å si det forsiktig; en slik lov kunne aldri blitt vedtatt i 2019!