Med smått og stort omsatte fiskeri- og havbruksbedriftene i Hadsel for nærmere 5,3 milliarder kroner i 2018 og ga arbeid til tett på 700 personer. Det er store verdier for en kystkommune med rundt 8.000 innbyggere. Vi snakker om over 650.000 kroner i omsetning per innbygger.
Mange av sjømatselskapene er imidlertid eid utenfra. Det gjelder de to store Havfisk-trålerne «Havtind» og «Vesttind», filétanlegget til Lerøy Norway Seafoods på Melbu og Skrettings fôrfabrikk på Stokmarknes.
Uten Inge Berg og hans livsverk Nordlaks, hadde det lokale eierskapet i sjømatnæringen i Hadsel vært svært spinkelt.
I denne serien har vi besøkt en rekke viktige sjømatkommuner i Nord-Norge. Det er et tankekors at mange av de store hjørnesteinsbedriftene mangler lokalt eierskap.
Vi dundrer videre i serien om viktige norske sjømatkommuner. I januar i år var vi i Hasvik i Finnmark. Så tok vi turen den lange veien sørover til Bremanger, og nå har vi reist nesten like langt nordover igjen. CO2-regnskapet i denne serien er med andre ord kullsvart! Fra Svelgen, kommunesenteret i Bremanger, er det ganske nøyaktig 1419 kilometer til Rådhusgata 5 på Stokmarknes, der Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) holder hus. Fra Svelgen tok vi fylkesvei 614 og riksvei 15 inn til Sel i Gudbrandsdalen, hvor vi svingte 90 grader til venstre og fulgt E6-en nordover helt til Hamarøy i Salten. Fra Hamarøy tok vi ferga fra Bognes over Vestfjorden til Lødingen og derfra bilen de siste 84 kilometrene gjennom Sortland og ut til Stokmarknes.
Hadsel er ingen stor kommune. Og er vi litt brutale kan sjømatnæringen i kommunen oppsummeres i én setning: Nordlaks-konsernet, de to Havfisktrålerne «Havtind» og «Vesttind», Skrettings fôrfabrikk på Stokmarknes og det store filétanlegget til Lerøy Norway Seafoods på Melbu. Da har vi i all fall ikke utelatt mye i kroner og øre. Dette skal vi selvsagt komme tilbake til. Men først litt om Hadsel.
Som sagt; i utstrekning er det ingen stor kommune. Med smått og stort måler den 566 kvadratkilometre. 22 kommuner i Nordland er større. Målt i folketall er imidlertid Hadsel den tiende største kommunen i fylket. Ved årsskiftet 2018/19 bodde det nesten 8.100 mennesker i kommunen.
Hadsel er den sørligste kommunen i Vesterålen, og deler av kommunen ligger faktisk i Lofoten. Kommunen er spredt over fire store øyer, derav de fire ringene i kommunevåpenet som symboliserer Hadseløya, Hinnøya, Langøya og Austvågøy. Det høyeste punktet i kommunen er Møysalen som ligger 1.262 meter over havet. Dette er også det høyeste punktet i Vesterålen. Nesten 80 prosent av innbyggerne bor på Hadseløya, der vi finner de to tettstedene Stokmarknes og Melbu. Fra Stokmarknes er det bru, først over til Marøya og derfra til Langøya. Den siste måler 1011 meter og ble åpnet i 1978. Fra Melbu, der det bor vel 2.200 mennesker, går det ferge til Fiskebøl på Austvågøy.