Bjarnasons kommentar
Fiskeoppdrett på Island
Nå skjer det omsider spennende ting innen lakseoppdrett også på Island. Oppdrettsteknologien har utviklet seg mye, og i dag kan man drive oppdrett på langt mer værutsatte lokaliteter enn på 1980- og 1990-tallet.
Som student ved Fiskerihøgskolen i Tromsø skrev jeg hovedoppgave om fiskeoppdrett og mulighetene for oppdrett av laks på Island. Lakseoppdrett var på den tiden allerede en etablert industri i Norge, og på Island var det stor og økende interesse for å starte en ny og lovende næring. Myndighetene var meget positive til lakseoppdrett, og det kom oppfordringer fra alle hold om å sette igang. Dette var tidlig på 1980-tallet. Men for å si det akkurat som det var: De første forsøkene med storskala lakseoppdrett på Island ble en katastrofe; et sorgens kapittel. Man satte igang for fullt uten erfaringer og skikkelige kunnskaper. Det hele måtte ende med konkurser og elendighet. Mange tapte mye penger.
Naturlig forhold for fiskeroppdrett
I etterpåklokskapens lys må vi erkjenne at de naturgitte forholdene på Island for å drive lakseoppdrett på «norsk måte», var dårlige. Ekstreme værforhold, vidåpne kystområder og lange, grunne fjorder med iskaldt vann om vinteren var ikke velegnet for lakseoppdrett i åpne merder. Resultatet ga seg selv. Alle forsøk på å kopiere driftsopplegget i Norge endte i fullstendig kaos, og med store økonomiske tap for de involverte, også bankene og øvrige finansinstitusjoner. Erfaringene fra 1980-tallet satte i realiteten en effektiv stopper for finansieringen av matfiskoppdrett på Island i flere tiår.