Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2019

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Ferdigsnakka

Fem på konferanse

Viktige fiskerikommuner

Lov og Rett

Geir Ove Ystmark

Smånytt fra fiskerinæringen

Høyviks kommentar

Duellen

Bjarnasons kommentar

Meningspanelet

Nye investeringer

Klarer vi å gjøre snøkrabben lønnsom?

Heller ikke snøkrabben var den nye oljen. I år er spørsmålet om det blir tatt nok snøkrabbe til de rundt åtte båtene som holder næringen i gang.

Snøkrabben er langbeint og mindre enn kongekrabben, men trolig vel så tallrik. Mange norske forbrukere har gjort seg kjent med krabbekjøttet på en indirekte måte. Innmaten i krabbebeina var modell for surimiproduktet crabsticks. Men nå har den, trolig ved hjelp av de lange beina, tatt seg helt til Norge. Særlig vakker er den ikke!
Utgave nr. 3 - 2019

Heller ikke snøkrabben var den nye oljen. I år er spørsmålet om det blir tatt nok snøkrabbe til de rundt åtte båtene som holder næringen i gang. Forskerne har fremdeles mange tanker om hvordan den ennå nye ressursen kan bli en av våre fremtidsnæringer. Høyesterett har uansett slått fast at snøkrabben på norsk sokkel er norsk eie.

 

Den nye skreien og en velsignede invasjonen fra øst. Kongekrab­bens vandringsvillige oppfølger, en ressurs det er umulig å utrydde og grunnlaget for kystfiskeri på Svalbard! Det var ikke måte på forventningene vi stilte til snøkrabben, næringen og salgsinntektene vi skulle løfte opp fra dypet. Havforskningsin­stituttet anslo fangstbar biomasse i 2035 opp mot 100.000 tonn. Andre forskere konkluderte med at virkningen snøkrabben hadde på bunnfaunaen var positiv. Krabben graver nemlig opp biomasse og gjør den tilgjengelig for resten av økosystemet i form av krab­bekjøtt!

Verdifulle, men til nå ikke utnyttede stoffer innmat og skall skulle kartlegges. Egersund Trål utviklet egen snøkrabbe­teine.

Vi er faktisk i ferd med å bli invadert av dette vesenet! Til beroligelse er snøkrabben en del mindre enn storebror kongek­rabbe. Og til forskjell fra kongekrabben er den svært kuldekjær og beveger seg neppe nedover norskekysten med mindre klimaendrin­gene skulle snu. Og akkurat det er nok svært lite sannsynlig!

Dette var 2016. Og for så vidt i 2017 også. I 2018 og 2019 har tonen vært litt annerledes. I juli 2017 ble snøkrabbekvoten satt til relativt beskjedne 4.000 tonn. Året etter klarte den samlede norske flåten bare å ta opp 2.697 tonn, og det ble ikke vanskelig for fiskeripressen å vinkle på minustall hos snøkrabberederiene. I desember 2017 ble snøkrabbebåten «Ice Fjord» lagt ut for salg. Et år senere var det Opilio-rederiet som fikk oppmerksomheten, ikke for sin snøkrabbesuksess, men for den dramatiske bergingen av mannskapet da det ene av rederiets krabbefartøy «Northguider» gikk på grunn nordvest av Spitsbergen i romjula.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå