Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2019

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Ferdigsnakka

Fem på konferanse

Viktige fiskerikommuner

Lov og Rett

Geir Ove Ystmark

Smånytt fra fiskerinæringen

Høyviks kommentar

Duellen

Bjarnasons kommentar

Meningspanelet

Nye investeringer

Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3-2019

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned får de tre spørsmål med aktuelle tema.

Utgave nr. 3 - 2019
Einar Helge Meløysund (f.1965) er fra Meløy på Helgeland og medeier og skipper på kystnotbåten «Einar Erlend». Han er tidli­gere styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag, og sitter i dag i Landsstyret i Norges Fiskarlag.
Petter Geir Smådal (f.1973) er fra Herøy på Sunnmøre. Han er utdannet styrmann og skipper og er medeier i ringnotbåten «Smar­agd». Han var styreleder i Ålesunds Rederiforening, senere Fiske­båt Vest, fra 2008 til 2013 og styremedlem i Møretrygd forsikring fra 2008 til 2018.
Merethe Helene Holte (f. 1970) er direktør for forretningsutvik­ling og medlem av ledergruppen i Insula AS på Leknes i Lofoten, og styremedlem i en rekke av datterselskapene. Hun er også medlem av Bransjegruppe Industri i Sjømat Norge.
Magnar Pedersen (f.1955) er divisjons- direktør i Nofima i Tromsø. Han har en lang karriere bak seg i sjømatnæringen, blant annet som ass. direktør i Norges Råfisklag og som konsernsjef i Nergård AS.
Aino Kristin Lindal Olaisen (f.1974) er adm. direktør i Vigner Olaisen AS på Lovund, største aksjonær i oppdrettsselskapet Nova Sea AS. Hun er styremedlem i Nova Sea og har vært varaordfører for Arbeiderpartiet i Lurøy kommune. Hun ble kåret til «Årets navn 2011» i norsk sjømatnæring.
Ole Troland (f.1993) er fra Austevoll der familien har oppdret­ts-anlegg, og studerer Fiskeri- og havbruksvitenskap ved UiT på tredje året. Han var styreleder for Norges største student­drevne sjømatkonferanse, «Håp i Havet 2018».

Spørsmål 1: Nærings- og fiskeridepartementet har nå åpnet for kommersiell høsting av raudåte i norske farvann. Er det en fornu­ftig beslutning?

Spørsmål 2: I april skal Stortinget behandle et forslag om at oppdrettskonsesjoner bør gjøres tidsbegrenset. Hva mener du om dette forslaget?

Spørsmål 3: På Island slo søsterorganisasjonene til Sjømat Norge og Fiskebåt seg sammen i 2014. Bør dette også skje i Norge?

 

Meningspanelet er delt i spørsmålet om det bør åpnes for kommer­sielt fiske etter raudåte i norske farvann. Men alle er enige om at et slikt fiske må reguleres i henhold til «føre var». Raudåte kan ikke minst bli en viktig ressurs for produksjon av fiskefôr.

 

Spørsmål 1: Nærings- og fiskeridepartementet har nå åpnet for kommersiell høsting av raudåte i norske farvann. Er det en fornu­ftig beslutning?

Einar Helge Meløysund: — Nei, det liker jeg veldig dårlig. Å åpne for høsting av raudåte, spesielt i kystnære områder, er ikke smart. Forskerne vet alt for lite om denne bestanden. Men når departementet først har åpnet for et slikt fiske, må det i hvert fall foregå på dypt vann utenfor kontinentalsokkelen.

Petter Geir Smådal: — I utgangspunktet er det viktig å høste av de ressursene man kan, vel og merke om det gjøres bærekraftig. Det er i hvert fall viktig at et slikt fiske blir nøye overvåket; der er mye i havet som lever av raudåte. Når man høster av den, er det nok umulig å unngå en del bifangst. Derfor er jeg skeptisk til å åpne for en slik høsting. Mengdene er der nok, men vi har store fiskebestander og ikke minst yngel som skal leve av raudåta, og jeg er slett ikke sikker på om det er så fornuftig å taue et finmasket nett igjennom dette. Jeg forventer i hvert fall en streng «føre var»-holdning fra myndighetene til en slik høsting.

Merethe Holte: — Et godt svar på dette spørsmålet krever egen­tlig en hel utredning. Jeg fatter meg i korthet. I den nye for­valtningsplanen åpnes det for kommersiell høsting av raudåte på 254.000 tonn. Dette utgjør under 1 prosent av bestanden som man antar til enhver tid finnes i Norskehavet, og under 0,1 prosent av bestanden når produksjonen er på topp om sommeren. Jeg mener vi må ha som ambisjon å høste av alle ledd i næringskjeden i havet, og vi må nok høste på et lavere nivå enn i dag hvis målet er å mette en stadig voksende befolkning. Men jo lavere ned i næringskjeden vi går, jo større kan følgeeffektene bli av feil forvaltning. Raudåte er en attraktiv ressurs som kun spiser planteplankton. Derfor inneholder den mindre miljøgifter enn arter høyere oppe i næringskjeden, og det trengs ikke tunge renseprosesser før oljen kan benyttes som ingrediens i fiskefôr og helsekost. Raudåte vil blant annet kunne gi oppdrettsnæringen tilgang på en ny råvare som vil kunne øke den marine fôrandelen. Mer enn 70 prosent av oppdrettslaksens fôr er i dag plantebasert. Høsting av raudåte kan bli en viktig tilleggsaktivitet for den norske fiskeflåten. Dagens fangstmetoder gir imidlertid ikke mulighet for høsting av raudåte på dypere farvann. Usikkerheten ligger dermed i om fangst av raudåte kan skje uten negativ in­nflytelse på det tradisjonelle fisket i kystnære områder. Jeg har tillit til Fiskeridirektoratets vurderinger og støtter beslutnin­gen om en kommersiell og samtidig forsiktig høsting av raudåte.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå