Atlantic Sapphire:
Fra 0 til 200.000 tonn på ti år
Bli med til Miami og les stort intervju med gründer Johan E. Andreassen
JOHAN EMIL ANDREASSEN BLE FØDT I Ålesund i 1977. Men rett skal være rett. Han er romsdaling god som noen, oppvokst på Vestnes. I 1995, mens han tok artium i Molde, etablerte han selskapet Villa Leppefisk AS sammen med barndomsvennen Bjørn-Vegard Løvik. Siden har han jobbet i egne bedrifter. Frem til 2009 var han daglig leder i Villa-konsernet og Villa Organic AS, en videreføring av Villa Leppefisk.
— I 2009 solgte jeg meg ut av Villa-konsernet etter en helhetsvurdering. Vi hadde et komplisert aksjonærfellesskap, og ble ikke enige om veien videre. Man kan sikkert skrive en hel bok om Villa-konsernet og den dynamikken som oppstår i ledelse og styre når man henter inn ulike eller feil typer investorer. Kort fortalt ble vi to gründere — Bjørn-Vegard og jeg, presset ut. Slik majoritetseierne agerte ble det rett og slett for risikabelt å være med videre på ferden. I 2009 hadde Villa-konsernet over 30 standard matfiskkonsesjoner for oppdrett av laks og ørret etter oppkjøpet av selskapet North Salmon i Finnmark. Det var et betydelig behov for kapital, og som «fattige» gründere ble vi tvunget ut. Vi solgte selvfølgelig alt for billig i forhold til verdiene i ettertid, men salgsgevinsten var med på å finansiere andre prosjekter, blant annet etableringen av Atlantic Sapphire. En periode var vi aksjonærer i Patogen Analyse AS og vi er fortsatt store aksjonærer i Kyst-Lab. Videre er vi involvert i en del eiendomsprosjekter og medeiere i bioteknologi-selskapet Prophylaxia AS, som har en FoU-konsesjon for lakseoppdrett i Romsdalsfjorden.
Prophylaxia har de siste ti årene testet ut et feromon mot lakselus — et duftstoff som vi har stor tro på. Det fungerer veldig godt.
— Du er fortatt på lag med Løvik?
— Absolutt. Vi eier investeringselskapet Alsco AS sammen og gjør mye gjennom dette selskapet. Vi investerer også en del hver for oss. Alsco AS er fortsatt største aksjonær i Atlantic Sapphire AS.
Da vi solgte oss ut av Villa, var vi fremdeles unge. Vi kunne ha pensjonert oss, men brukte nesten ett år på å lade batteriene og reise rundt for å finne ut hva som rørte seg globalt innen lakseoppdrett. Villa-konsernet hadde mye fokus på økologisk laks og USA, og vi hadde særlig dette markedet i bakhodet. Det miljømessige perspektivet hadde opptatt oss fra start, helt siden vi tidlig på 1990-tallet begynte å fiske og selge leppefisk. Mange amerikanske selskaper var opptatt av miljø og bærekraft, og ville helst kjøpe laks fra oppdrettere med en god historie å fortelle på dette området. Økologisk laks var en slik historie, forteller Andreassen, og fortsetter: