Det er nesten så vi må gni oss i øynene. I fjor omsatte sjømatnæringen i Lurøy kommune for ca. 4,2 milliarder kroner og ga arbeid til 430-440 personer. Holder vi dette opp mot innbyggertallet, ble det omsatt fisk og sjømat for smått utrolige 2,2 millioner kroner per lurøyværing. Ikke rart den lille øykommunen midt på Helgeland bidro med skatt til fellesskapet med over 260.000 kroner per innbygger. Slå den! Oppdrettsnæringen dominerer og står for 90 prosent av verdiskapingen. I fjor produserte oppdrettsbedriftene i kommunen 55.000 tonn laks. Få steder langs norskekysten har oppdrettseventyret vært mer eventyrlig enn nettopp i Lurøy. Og i motsetning til i mange andre kommuner vi har besøkt: I Lurøy har de aller fleste sjømatbedriftene lokalt eierskap!
Sist besøkte vi Hadsel kommune i Nordland. Denne gangen holder vi oss i samme fylke, men tar turen sørover de 532 kilometrene med bil fra Stokmarknes til Lurøy kommune på Helgeland. Det siste stykket foregår med ferge fra Stokkvågen over til Onøya — en tur som tar ca. 40 minutter med fergene «Lovund» og «Tenna». For lesere som ikke er så godt kjent langs Helgelandskysten kan vi fortelle at Lurøy ligger rett vest for Mo i Rana, ca. 25 mil med bil syd for Bodø og drøyt 30 mil nord for Rørvik. Polarsirkelen løper gjennom kommunen.
Lurøy er ingen stor kommune. Folketallet er ganske nøyaktig 1.900 og har gått jevnt nedover siden tidlig på 1950-tallet. Skal vi tro Statistisk Sentralbyrå vil denne utviklingen fortsette i alle fall frem til 2040, da folketallet er ventet å falle under 1.800. Men 20 år er lang tid og mye kan fortsatt skje som vil endre denne prognosen. I areal måler Lurøy bare 265 kvadratkilometer, og hører blant de 130 minste i landet. Målt i folketall er bare 90 kommuner mindre. Det høyeste punktet i kommunen er Strandtindan, 1.173 meter over havet.