Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2020

Lukk

NF's blå

Nye investeringer

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Sandøys kommentar

Frode Blakstad

Sundnes kommentar

Duellen

Viktige fiskerikommuner

Norske fiskeriministre

Hempels kommentar

Fisk og Forskning

Nye investeringer

Nye investeringer

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Fem forskerblikk mot 2030

Genredigering kommer for fullt, og vil prege og lede forskningen de neste 10 årene også innen sjømat. CRISPR-teknologien gjør at genredigeringen nå kan skje på en veldig presis og effektiv måte. Denne illustrasjonen forklarer på en god måte hva som skjer.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 3-2020


 

I forrige utgave startet vi et todelt prosjekt der vi spurte forskere med svært ulike ståsteder om forrige tiår, om 2020 og om ferden videre mot 2030. Den følges opp her. Samtidig har ting endret seg underveis. Noen av intervjuobjektene ble spurt før Covid-19 tok av, noen da man begynte å ane hva som var i ferd med å skje og noen etter at verden — også for norske forskere — var snudd opp ned. Noen hadde nok også svart annerledes dersom de hadde vært kjent med sykdomsutviklingen og de vidtfav­nende inngrepene.

Vi regner med at det tenkes tanker om hvordan forskere og for­skningsmidler kan bidra til at vi kommer ut av denne spesielle tilstanden på en best mulig måte. Det kan gå på hvordan markedet vil utvikle seg, hvordan man kan takle lignende situasjoner best mulig i fremtiden, på produkter som kan komme uheldig ut av krisen og på andre eller nye som kan ha sterk appell i en post-korona-virkelighet. Forskning på netthandel med fisk, som Nofi­mas Ingelinn Eskildsen Pleym leder an, har trolig aldri vært så aktuelt som i dag.

Samtidig kan det være sunt og bra at vi ikke helt slipper tankene vi bar på før smittetall og håndhygiene tok all oppmerksomhet. Norsk sjømatnæring og forskningen rundt var i siget med spennende utvikling i en verden som var i endring uansett. Resultatene fra CtrlAqua-senteret er spennende samme hva. Oppmerksomheten rundt fiskevelferd er trolig en megatrend. Restråstoffet må vi ta oss av. Kampen om kystsonen og spørsmålene rundt havbruksforvaltnin­gen forsvinner ikke, og spørsmålet om genredigering av oppdret­tsfisk vil trolig være aktuelt tiåret ut.

Forskerne ble også stilt spørsmålet om hvilke konferanser de så frem til. Alle rakk å innse at det ikke nødvendigvis blir så mange dette året. Det vil ganske sikkert bygges opp et behov for å møtes igjen, snakke sammen og dele kunnskap. Samtidig er det heller ikke på dette feltet sikkert alt blir riktig som før etter at koronaviruset har herjet fra seg. Kanskje må vi nøye oss med mer nasjonale treffpunkter en stund. Kanskje man går ned i skala? Men uansett: We’ll meet again!

 

 


 

Hva skjedde, hva skjer og hva vil skje? I forrige «Fisk og For­skning» spurte vi en marinbiolog, en tareforsker, en sjøpølseeks­pert og en bestandsberegner med blikk for mesopelagisk fisk om hva 2010-tallet bragte og 2020-tallet bringer. Nå får en markedskjenner, en RAS-forskningssenterleder, en fiskevelferds­forsker, en molekylærbiolog og en forsker på kystsone og ring­virkninger det samme spørsmålet. De ser i ulike retninger. Like­vel er det sammenhenger.

Nofimas Ingelinn Eskildsen Pleym leder prosjektet Netthandel av sjømat, som ble startet 1. januar 2019 og varer ut 2021. Tromsø-forskeren toppet en bachelor i internasjonal markedsføring fra BI med master i ledelse og innovasjon ved Universitetet i Tromsø. I Nofima har hun jobbet siden 2008, med ulik tematikk knyttet til markedsføring, styring, strategi og ledelse. Pleym har base i Tromsø, men kjenner flere av de mer fjerntliggende sjømatmarke­dene godt.

 

Nofimas Ingelinn Eskildsen Pleym jobber med ulike prosjekter knyttet til utnyttelse av restråstoffer. En viktig og meget nødvendig innsats. (Foto: Nofima)

 

— Hva var det viktigste som skjedde i ditt forskningsfelt på 2010-tallet?
— Jeg jobber med ulike problemstillinger knyttet til sjømatnær­ingen. Noe av det viktigste som skjedde fra 2010 til 2019, er at bærekraft gikk fra å være et svulstig begrep med utydelig innhold til et virksomt begrep med konkret innhold. Det er også tydelige krav i markedet om at man må dokumentere. Innen ressurshøsting gikk man fra å snakke om juks til å snakke om kriminalitet og å bruke hele råstoffet, som begge er eksempler på økologisk bære­kraft. Det er også fremmet forslag om å betale leie for utnyt­telse av ressursene — samfunnsmessig bærekraft, og det er krav om dokumentasjon på anstendige arbeidsvilkår i næringen — sosial bærekraft. I det hele tatt skjer det en profesjonalisering av næringen, mye som følge av etterspørsel i markedene.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå