Lek med tall
Fiskemengden er doblet
Siden 1980-tallet har totalmengden av nordøst-atlantisk torsk, hyse, sei, nvg-sild, kolmule, makrell og lodde i Barentshavet mer enn doblet seg
Siden 1980-tallet har totalmengden av nordøst-atlantisk torsk, hyse, sei, nvg-sild, kolmule, makrell og lodde i Barentshavet mer enn doblet seg — fra 10 millioner tonn midt på 80-tallet til godt over 20 millioner tonn i dag. Det ser vi av figuren over. Hele veksten skjedde frem til årtusenskiftet. De siste 20 årene har totalmengden av de syv nevnte artene variert mellom 21 og 27 millioner tonn. Med dagens fiskepriser snakker vi om bestandsverdier på mellom 160 og 200 milliarder kroner.
Man kan ha det mye moro med tall. Den som liker statistikk, lange tabeller og kollonner med sifre, finner mye glede i de mange omfangsrike rapportene fra ekspert- og arbeidsgruppene til Det internasjonale havforskningsråd i København (ICES). Man kan ikke bli annet enn imponert av å studere alt det arbeidet som ligger bak bestandsanslag og kvoteråd. Om vi skal være litt kritiske, kunne ICES med fordel gjort det enklere å finne frem til de mest interessante tabellene. Skjønt nå er ikke disse rapportene laget for vanlig dødelige, men for forskerne som sitter midt i det. Uansett. Noe av det som i våre øyne er mest interessant å studere er hvordan de ulike bestandene utvikler seg og hvordan dette påvirker fangstkvantumet. Denne artikkelen er for deg som deler denne interessen.
Fisken i havet er som penger i banken. Skjønt ikke like likvide; det tar tid og krever innsats å ta dem ut. Verdien er heller ikke gitt. Fiskeprisene hopper jo opp og ned. Penger i banken gir renteinntekter. Fiskebestandene gi også grunnlag for et årlig uttak, eller rente. «Renten» er verdien av den fisken vi hvert år kan høste på en bærekraftig måte, dvs. uten at bestandene kollapser.
I denne artikkelen har vi lekt litt med tall. Hvor store verdier representerer egentlig de kommersielt viktigste bestandene i våre havområder, eller mer presist i det nordøstlige Atlanterhavet? I praksis snakker vi primært om nvg-sild, kolmule, makrell, lodde, nordøst-atlantisk torsk, sei og hyse. I og med at det her dreier seg om fornybare ressurser er svaret egentlig gitt. Med mindre vi oppfører oss veldig dumt kan vi høste av disse bestandene herfra til evigheten. Verdien er følgelig uendelig stor.
En litt mer aktuell tilnærming er å forsøke og beregne hvordan verdien av de store fiskebestandene varierer fra år til år. Da må vi først finne ut hvor mye det er av dem i tonn, og deretter verdsette dem i kroner og øre. Det er dette vi har gjort i denne artikkelen. Alle tall er som nevnt hentet fra arbeidsgruppe-rapportene til ICES.