Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2021

Lukk

Før stortingsvalget 2021

INGES hjørne

Leder

Lek med tall

Meningspanelet

Robert Eriksson

Historiske godbiter

Sandøys kommentar

Månedens intervju

Hempels kommentar

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Nye investeringer

Nye investeringer

Duellen

Sundnes kommentar

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Månedens Gullfisk

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Bok på kroken

Lek med tall

Anvendelsen av fisken siden 1960

Utgave nr. 5

Før fantes god statistikk som viste hva fisken i Norge ble brukt til. Den tok slutt i 2005. I figuren over, som gjelder for de siste 60 årene, har vi derfor måttet nøye oss med en veldig grov inndeling — fisk til konsum, fisk til produksjon av mel og olje og fiske til agn.

Hovedtrenden er lett å lese ut av figuren. Andelen til mel og olje har gått ned de siste 60 årene, andelen til konsum har økt. Andelen til agn er mikroskopisk, og har vært det bestandig. Utviklingen kommer best frem om vi deler perioden i to — fra 1960 til 1989, og fra 1990 til 2020. I den første 30-årsperioden, og særlig på 1960- og 1970-tallet, dominerte landingene til mel og olje. I snitt fra 1960 til 1989 gikk 65,3 prosent av fisken til oppmaling, bare 32,7 prosent til konsum. I 1976 og 1977, da loddefisket slo til for fullt, var fordelingen ekstrem. I disse to årene havnet over 76 prosent av fangstkvantumet i fiskemelfa­brikkenes kokere.

De siste 30 årene, dvs. siden 1990, har situasjonen vært omvendt. 65,3 prosent av fangstene har gått til konsum, 36,2 prosent til mel og olje. Det året som skiller seg mest ut er 2010, da hele 80 prosent av fangstkvantumet gikk til konsum.

Ingen produksjonstall


Man skulle kanskje tro at et opplyst og moderne land som Norge hadde gode statistikker for produksjonen av ulike fiskeprodukter. Det er ikke tilfellet. Vi har vært i kontakt med alle som kan tenkes å ha tall; Statistisk Sentralbyrå, Nofima, SINTEF, Fisker­idirektoratet, Fiskeridepartementet og Sjømat Norge. Alle blir svar skyldige. Ingen vet hvor mye som hvert år blir produsert av de ulike produktene. Mange henviser til eksportstatistikken. Om man summerer eksporttallene med det som finnes av statistikk for innenlandsk forbruk, justerer for lagerendringer — som ingen har tall for, samt for importen av ulike fiskeprodukter, kan man regne seg frem til estimater for den årlige produksjonen i Norge. Det krever mye regning, og resultatene vil ikke være spesielt pålitelige.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå