Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2021

Lukk

Før stortingsvalget 2021

INGES hjørne

Leder

Lek med tall

Meningspanelet

Robert Eriksson

Historiske godbiter

Sandøys kommentar

Månedens intervju

Hempels kommentar

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Nye investeringer

Nye investeringer

Duellen

Sundnes kommentar

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Månedens Gullfisk

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Bok på kroken

Norges 55 største oppdrettsfirma

Norske oppdrettere er optimister. De tror verden stort sett skal fortsette som før

Utgave nr. 5

Fiskeoppdrett er en syklisk næring. Det går opp og ned. Skjønt det man kan jo begynne å lure på når rekordene fortsetter å falle selv i et år preget av en verdensomspennende og ødeleggende pandemi. Norge har aldri produsert mer oppdrettsfisk enn i fjor. Da nyttårsrakettene fôr til himmels hadde vi slaktet tett på 1,4 millioner tonn laks og 93.000 tonn ørret, regnet i rund vekt — begge deler rekord. Det blir gjerne sagt at produksjonen i Norge har stått stille de siste 5-6 årene. Det er ikke riktig. Fra 2016 til 2020 økte lakseproduksjonen med nesten 20 prosent og produks­jonen av ørret med tett på 15 prosent.

Uansett hvordan man snur og vender på det; de senere årene har oppdrettsnæringen gått så det suser. Pengene har bokstavelig talt flommet inn. Spør man næringens talspersoner om dette vil fort­sette, svarer de klokelig nok at de ikke vet. Spør vi de som har betalt nærmere 200 millioner kroner for en standard oppdrettskon­sesjon, vil de svare det samme. Men prisene de er villige til å betale forteller alt. Norske oppdrettere er optimister. De tror verden stort sett vil fortsette som før, og at det å drive op­pdrett av laks og ørret er noe av det mest lønnsomme man kan drive med i Norge — i dag og i fremtiden.

2016, 2017 OG 2018 BLE KNALLÅR for norsk fiskeoppdrett, med en resultatgrad på godt over 30 prosent. 2019 ble dårligere, men ikke så veldig mye. I fjor var det vesentlig lavere tall på bunnlinjen enn i årene 2016 til 2018. På en måte kan vi si at hverdagen igjen innhentet oppdretterne. Men næringen gikk like­fullt med et solid overskudd.

Lusa koster så det svir, og i fjor måtte oppdretterne også av­finne seg med et visst prisfall. Eksportprisen på fersk laks med hode falt fra vel 60 kroner per kilo i 2019 til noe over 56 kroner i 2020, mens fersk filét av laks falt med nesten åtte kroner per kilo. Men oppdretterne satt likevel igjen med minst fem kroner per kilo i ren fortjeneste, kanskje nærmere ti.
Regnet i rund vekt eksporterte vi alt i alt 1.309.000 tonn op­pdrettslaks i 2020 mot 1.278.000 tonn i 2019, dvs. en økning på 2,4 prosent. Vi sendte laks og ørret ut av landet for 73,8 mil­liarder kroner, 2,1 milliarder mindre enn året før.

Oppdrettsfis­ken sto for litt over 70 prosent av den totale eksportverdien av sjømat, om vi også tar med andre oppdrettsarter enn laks og ørret.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Silje Remøy
Tar ordet

Stortinget og Havbruksmeldingen:
Hva nå?

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 4 – 2025

Toll på eksport av sjømat til USA, erfaring med offentlige saksbehandling og...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå