Det bygges og investeres i norske lakseslakterier som aldri før. Tre slakterier startet produksjon i nye lokaler i 2021, ni nybygg er under oppføring og vil være i drift innen få år. De erstatter for det meste eksisterende slakterier. På drøyt 30 år er antall lakseslakterier i Norge redusert fra nesten 250 til 45. Mye tyder på at struktureringen har stoppet opp — i alle fall for de neste fem årene.
I 2007 var det ett slakteri som slaktet minst 60.000 tonn. I fjor var det åtte. Gjennomsnittlig slaktekvantum per anlegg har økt fra 12.500 i 2007 via 26.300 i 2017 til 34.400 i fjor. Utviklingen har vært formidabel og stopper neppe der. Om vi skal tro prognosene vil man passere 35-36.000 tonn i år.
Summerer vi slaktekvantaene i tabell 1 (se i slutten av artikkelen), som inneholder samtlige 45 aktive lakseslakterier i Norge per oktober 2022, kommer vi til 1.510.850 tonn regnet i sløyd vekt for 2021. Samme år viser den offisielle produksjonsstatistikken fra Fiskeridirektoratet at det ble solgt ca. 1.640.000 tonn oppdrettsfisk, rund vekt. Det tilsvarer 1.460.000 tonn i sløyd vekt. Men det kan hende at et og annet slakteri har oppgitt litt mer enn det som faktisk er slaktet. Det er også en utfordring at de børsnoterte selskapene med MOWI og Lerøy i spissen, viser til børsmeldinger og ikke går ut med slaktevolum ved hvert anlegg.